ßßß Cookit - przepis na Pleśniak – ciasto z pianką

Pleśniak – ciasto z pianką

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 szklanki mąki pszennej
1 margaryna
4 jajka
3 łyżki cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 saszetka cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków
1 1/2 słoiczka kwasnego dżemu (wiśniowy/pożeczkowy)
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę, margarynę, cukier kryształ, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i żółtka jajek posiekać nożem a następnie zagnieść.
Krok 2
Ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 1:3). Do mniejszej części dodać kakao i jeszcze raz wyrobić.
Z ciemnego ciasta uformować wałeczki (grubości i długości kciuka:D) i włożyć do zamrażalnika.
Krok 3
Jasną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dużą prostokątną blachę. Ciasto posypać odrobinę mąką ziemniaczaną. Wyłożyć dżem i dokładnie rozsmarować.
Na warstwę dżemu zetrzeć na grubych oczkach tarki ciemne ciasto.
Ubić pianę z 4 białek ( ze szczyptą soli) i cukru pudru. Wyłożyć pianę na warstwę ciemnego ciasta.
Krok 4
Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Piec ciasto przez około 45 minut.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/5504/plesniak-ciasto-z-pianka