Składniki3 szklanki mąki pszennej1 margaryna4 jajka3 łyżki cukru kryształu2 łyżeczki proszku do pieczenia1 saszetka cukru wanilinowego1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków1 1/2 słoiczka kwasnego dżemu (wiśniowy/pożeczkowy)Sposób przygotowaniaKrok 1Mąkę, margarynę, cukier kryształ, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i żółtkajajek posiekać nożem a następnie zagnieść.Krok 2Ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 1:3). Do mniejszej części dodać kakao i jeszcze raz wyrobić.Z ciemnego ciasta uformować wałeczki (grubości i długości kciuka:D) i włożyć do zamrażalnika.Krok 3Jasną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dużą prostokątną blachę. Ciasto posypać odrobinę mąką ziemniaczaną. Wyłożyć dżem i dokładnie rozsmarować.Na warstwę dżemu zetrzeć na grubych oczkach tarki ciemne ciasto.Ubić pianę z 4 białek ( ze szczyptą soli) i cukru pudru. Wyłożyć pianę na warstwę ciemnego ciasta.Krok 4Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Piec ciasto przez około 45 minut.