Wykonanie
Na zupę
serową chęć mam zawsze i nie ważne czy jest upał, czy pada deszcz. Za każdym razem smakuje mi tak samo dobrze. Gorąco polecam!Składniki2 szklanki lekkiego rosołu1/2 szklanki
mleka2 małe
topione serki cheddar lub gouda (w
sumie około 200-250 g)1/2 szklanki białego,
wytrawnego winasó,
pieprzgałka muszkatołowagrzanki z jednej
bułkiłyżka
masłazieleninaSposób przygotowaniaKrok 1Rosół zagotowujemy z
mlekiem, dodajemy
serki, i cały czas mieszając, czekamy aż
serki się rozpuszczą, a zupa stanie się jednolita i zawiesista.Krok 2Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i szczyptą
gałki muszkatołowej.Krok 3Zestawiamy z ognia, wlewamy
wino i mieszamy.Krok 4Na rozgrzane
masło wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę
bułkę, rumienimy grzanki. Rozkładamy na talerzach, posypujemy
zieleniną i zalewamy gorącą zupą.Krok 5Przepis pochodzi z książki "365 obiadów na polskim
stole" E. Aszkiewicz i R. ChojnackiejVN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Zupa serowa, 10 . 0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyDyniowa zupa
mleczna z zacierkamiPikantna zupa z
kurczakiem, warzywami i
mlekiem kokosowymPierś kurczaka ze
szpinakiem i
twarogiemKrupnikZupa kurkowa z
rozmarynem