Wykonanie
Składnikiopakowanie
ciasta francuskiego20 dag
fetypęczek świeżej
bazylii1
jajko16 koktajlowych
pomidorkówmiódświeżo zmielony
pieprzmasłoSposób przygotowaniaKrok 1
Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków. Papier do pieczenia smarujemy
masłem. Na każdej z
trzech warstw układamy według własnej fantazji pokrojony w plastry
ser, listki
bazylii oraz
pomidorki (wcześniej obrane ze skórki). Wierzch przykrywamy
ciastem. Posypujemy zmielonym
pieprzem i całość smarujemy ubitym
jajkiem. Należy przygotować w ten sposób drugą porcję. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (do temperatury 175°C) na ok.35 min.Krok 2W czasie pieczenia przygotowujemy kandyzowane
pomidorki. Do wrzącej
wody wrzucamy warzywa na 5-10 sekund. Następnie przekładamy do zimnej
wody i obieramy ze skórki. Do rondelka wlewamy
miód, po zagotowaniu wkładamy
pomidorki i podgrzewamy, aż
miód zacznie się karmelizować. Dekorujemy wierzch pasztecików z
serem przygotowanymi
pomidorkami oraz listkami
bazylii. Możemy podawać z
sałatą lodową z sosem, w którym podgrzewaliśmy
pomidorki.