ßßß Cookit - przepis na Feta z bazylią w cieście francuskim

Feta z bazylią w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
20 dag fety
pęczek świeżej bazylii
1 jajko
16 koktajlowych pomidorków
miód
świeżo zmielony pieprz
masło
Sposób przygotowania
Krok 1
Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków. Papier do pieczenia smarujemy masłem. Na każdej z trzech warstw układamy według własnej fantazji pokrojony w plastry ser, listki bazylii oraz pomidorki (wcześniej obrane ze skórki). Wierzch przykrywamy ciastem. Posypujemy zmielonym pieprzem i całość smarujemy ubitym jajkiem. Należy przygotować w ten sposób drugą porcję. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (do temperatury 175°C) na ok.35 min.
Krok 2
W czasie pieczenia przygotowujemy kandyzowane pomidorki. Do wrzącej wody wrzucamy warzywa na 5-10 sekund. Następnie przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki. Do rondelka wlewamy miód, po zagotowaniu wkładamy pomidorki i podgrzewamy, aż miód zacznie się karmelizować. Dekorujemy wierzch pasztecików z serem przygotowanymi pomidorkami oraz listkami bazylii. Możemy podawać z sałatą lodową z sosem, w którym podgrzewaliśmy pomidorki.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/5660/feta-z-bazylia-w-ciescie-francuskim