ßßß Cookit - przepis na Wołowina w ciemnym piwie

Wołowina w ciemnym piwie

nazwa

Wykonanie

Składniki
500g wołowiny na gulasz
1 butelka ciemnego piwa Karmi
pół szklanki soku pomarańczowego
pół średniej cebuli
1-2 ząbki czosnku
mąka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło, oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Krok 1
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso kroimy na kawałki i obtaczamy je w mące.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy mięso kilka minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 3
Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy, aż się zeszkli. Następnie wlewamy piwo i sok, zagotowujemy. Przelewamy płyn do naczynia z mięsem i wstawiamy do piekarnika na 1-1,5 godziny w 180°C, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kaszą lub makaronem.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/07/13635/wolowina-w-ciemnym-piwie