ßßß Cookit - przepis na Indyk duszony w śmietanie z jabłkami

Indyk duszony w śmietanie z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Obiad dla zabieganych. Tymianek i majeranek nadają charakter tej potrawie. Polecam.
Składniki
1 mała śmietanka 30%
1 pierś z indyka
oliwa
przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz
2 cebule cukrowe
4 winne jabłka
Sposób przygotowania
Krok 1
Pierś z indyka kroimy w średniej wielkości paski, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na parę godzin najlepiej na całą noc. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie ok 4 min, dodajemy indyka i smażymy jeszcze ok 5 minut. Następnie dorzucamy jabłka pokrojone w ćwiartki. Podsmażamy 5 minut i zalewamy śmietanką. Dusimy ok 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością tymianku i majeranku oraz sokiem z cytryny. Polecam z kaszą pęczak.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)
Podobne wpisy
Filet z indyka faszerowany kaszą jaglaną i morelami
Naleśniki zapiekane z warzywami i indykiem
Leczo
Zapiekana wątróbka drobiowa z owocami
Marchewkowojabłkowe babeczki z miodem
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/11/14120/indyk-duszony-w-smietanie-z-jablkami