Wykonanie

Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór.Składnikiciasto0,5kg
mąki1
jajkogorące
mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))1/4 szkl
oliwy1 łyżeczka
solifarsz1kg
kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać
wodą.)1,5 szkl
suszonych grzybów leśnych0,5
torebki kaszy gryczanej3/4 szkl
orzechów włoskich3/4 małej paczki
suszonej żurawiny1
jabłko (zetrzeć na tarce)
sólpieprzSposób przygotowaniaKrok 1

Zaczniemy od farszu.
Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy
suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą
wodą, aby trochę się namoczyły i rozmiękły. Dodajemy je razem z
wodą, w której się moczyły do
kapusty.Krok 2

W międzyczasie gotujemy
kaszę gryczaną. Można jej nie dodawać, ja osobiście lubię. Obieramy i siekamy
orzechy włoskie.Krok 3

Kiedy wszystko się trochę przegryzie, dodajemy do
kapusty starte
jabłko,
kaszę, pokrojone na kawałki
orzechy oraz
żurawinę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Podlewamy odrobinę
wodą, aby się nie przypalało.Krok 4Dusimy, aż wszystko będzie miękkie.Krok 5Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę.Krok 6Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię to na oko.