ßßß
Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór.Składnikiciasto0,5kg mąki1 jajkogorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))1/4 szkl oliwy1 łyżeczka solifarsz1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.)1,5 szkl suszonych grzybów leśnych0,5 torebki kaszy gryczanej3/4 szkl orzechów włoskich3/4 małej paczki suszonej żurawiny1 jabłko (zetrzeć na tarce)sólpieprzSposób przygotowaniaKrok 1
Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą, aby trochę się namoczyły i rozmiękły. Dodajemy je razem z wodą, w której się moczyły do kapusty.Krok 2
W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną. Można jej nie dodawać, ja osobiście lubię. Obieramy i siekamy orzechy włoskie.Krok 3
Kiedy wszystko się trochę przegryzie, dodajemy do kapusty starte jabłko, kaszę, pokrojone na kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało.Krok 4Dusimy, aż wszystko będzie miękkie.Krok 5Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę.Krok 6Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię to na oko.