ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną

Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór.
Składniki
ciasto
0,5kg mąki
1 jajko
gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))
1/4 szkl oliwy
1 łyżeczka soli
farsz
1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.)
1,5 szkl suszonych grzybów leśnych
0,5 torebki kaszy gryczanej
3/4 szkl orzechów włoskich
3/4 małej paczki suszonej żurawiny
1 jabłko (zetrzeć na tarce)
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą, aby trochę się namoczyły i rozmiękły. Dodajemy je razem z wodą, w której się moczyły do kapusty.
Krok 2
W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną. Można jej nie dodawać, ja osobiście lubię. Obieramy i siekamy orzechy włoskie.
Krok 3
Kiedy wszystko się trochę przegryzie, dodajemy do kapusty starte jabłko, kaszę, pokrojone na kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało.
Krok 4
Dusimy, aż wszystko będzie miękkie.
Krok 5
Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę.
Krok 6
Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię to na oko.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/12/14718/pierogi-z-kapusta-grzybami-orzechami-i-zurawina