Wykonanie
Kasza gryczana to kolejny składnik, za którym nigdy nie przepadałam. Do tej
pory tolerowałam ją tylko w gołąbkach mojej cioci, która biorąc mnie przez zaskoczenie po prostu mi je dała, a że po nadgryzieniu nie wypadało grymasić, więc zjadłam do końca - i o dziwo polubiłam. Ale do tych gołąbków wrócimy kiedy indziej... Dzisiejszym bohaterem są pierogi, ugotowane w wyniku uzyskania
kaszy gryczanej jako jednego ze składników wygranej w konkursie - jak już jest to trzeba zużyć i tyle. Stało się jednak bardzo dobrze, bo pierożki są rewelacyjne i stały się jednymi z moich ulubionych, zaraz obok pierogów ruskich :-)CIASTO NA PIEROGI:700 g
mąki1
jajko2 łyżki
oliwy1 szklanka
wodyszczypta
soliFARSZ:200 g
kaszy gryczanej100 g
kaszy jęczmiennej350 g
wędzonego boczku12
suszonych grzybów2
jajacebulasólpieprzNa początku napiszę, rzecz w
sumie oczywistą - farsz jest lepszy, jeśli przyrządzimy go kilka godzin wcześniej.
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną
wodą o odstawiamy. Po około 1h gotujemy je w tej samej wodzie.
Kasze gotujemy wg wskazań z opakowanie, ale w niesolonej wodzie.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
boczek również kroimy.- podsmażamy na patelni i dodajemy do
kasz. Na patelni po
boczku rumienimy
cebulę - również mieszamy z
kaszami. Ugotowane
grzyby drobno siekamy i dodajemy do farszu, który doprawiamy
solą i
pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Łączymy z roztrzepanym
jajem i odstawiamy do lodówki.
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite
jajko.Dodajemy
oliwę oraz stopniowo ciepłą
wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej
wody i gotujemy około 2 - 3 minut.Możemy podawać po ugotowaniu polane na przykład rozpuszczonym
masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni :-)SMACZNEGO :-)