ßßß Cookit - przepis na Duński Świąteczny Glogg z rumem i bakaliami

Duński Świąteczny Glogg z rumem i bakaliami

nazwa

Wykonanie

< Bruschetta al pomodoro
Świąteczny grzaniec korzenny >
Duński Świąteczny Glogg z rumem i bakaliami
W Dani wino grzane nazywane jest Glogg, podaje się je z bakaliami czyli rodzynkami i słupkami migdała, bardzo często dolewa się do niego ciemny rum aby nieco wzmocnić go procentowo. W sklepach można kupić gotowe Gloggi do podgrzania w domu lub do zrobienia samemu ze skoncentrowanych syropów. Mam swój ulubiony gotowy Glogg z dodatkiem rumu który kupuję w sklepie, ale często też robię swój własny glogg. Oto przepis:
Składniki:
(na 2 osoby po 200 ml na osobę)
Wino półwytrawne czerwone 400ml
½ łyżeczki cynamonu lub 2 całe laski
6 goździków
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 gwiazdki anyżu
2 łyżki miodu
3 plasterki pomarańczy
Rum ciemny 100ml
(lub taka ilość jaka nam odpowiada)
Garść rodzynek
Garść migdałów- płatków lub słupków
Do rondelka wlać wino, dodać wszystkie dodatki, gotować na bardzo małym ogniu aby aromaty przypraw miały możliwość się połączyć . Pilnujmy by glogg nie zaczął nam wrzeć bo wtedy alkohol wyparuje z napoju.Na samym końcu dodajemy rum.
(Glogg ma być gorący ale nie zagotowany!) Rozlewamy do kubków razem z bakaliami, które na koniec wyjadamy łyżeczkami. Napój możemy przed rozlaniem przecedzić przez sitko jeżeli wolimy mieć bardziej klarowny bez pływających przypraw.
Pijcie na zdrowie!! Wesołych Świąt!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Bruschetta al pomodoro
Świąteczny grzaniec korzenny >
Źródło:http://panikucharka.pl/napoje-alkoholowe/1783