ßßß
W Dani wino grzane nazywane jest Glogg, podaje się je z bakaliami czyli rodzynkami i słupkami migdała, bardzo często dolewa się do niego ciemny rum aby nieco wzmocnić go procentowo. W sklepach można kupić gotowe Gloggi do podgrzania w domu lub do zrobienia samemu ze skoncentrowanych syropów. Mam swój ulubiony gotowy Glogg z dodatkiem rumu który kupuję w sklepie, ale często też robię swój własny glogg. Oto przepis:Składniki:(na 2 osoby po 200 ml na osobę)Wino półwytrawne czerwone 400ml½ łyżeczki cynamonu lub 2 całe laskiKilka goździków lub½ łyżeczki zmielonych½ łyżeczki gałki muszkatołowej2 gwiazdki anyżu2 łyżki miodu2 plasterki pomarańczyRum ciemny 100ml(ilość zależny jednak od nas samych )Garść rodzynekGarść migdałów- płatków lub słupkówDo rondelka wlać wino, dodać wszystkie dodatki, gotować na bardzo małym ogniu aby aromaty przypraw miały możliwość się połączyć . Pilnujmy by glogg nie zaczął nam wrzeć bo wtedy alkohol wyparuje z napoju.Na samym końcu dodajemy rum.(Glogg ma być gorący ale nie zagotowany!) Rozlewamy do kubków razem z bakaliami, które na koniec wyjadamy łyżeczkami. Napój możemy przed rozlaniem przecedzić przez sitko jeżeli wolimy mieć bardziej klarowny bez pływających przypraw.
Pijcie na zdrowie!! Wesołych Świąt!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Bruschetta al pomodoroŚwiąteczny grzaniec korzenny >