Wykonanie
Makaron ze
szpinakiem i
serem feta. Są takie dni, kiedy głód doskwiera nieprzeciętnie i jedyną alternatywą na szybki obiad wydaje się wizyta w restauracji. Są jednak dania, które nie dość, że są pyszne, to do tego tanie i jesteś w stanie je przygotować w 15 min. Oto przepis na
makaron ze
szpinakiem i
serem feta, który pierwszy raz pokazała nam Karolina (pozdrawiamy).Możesz wybrać
makaron jaki tylko masz w szafce – penne, wstążki, czy świderki. Jeżeli chodzi o
szpinak – może być zarówno świeży, jak i mrożony.Przygotuj garnek, patelnię i do dzieła! :)Składniki na farsz ze
szpinaku i
sera:opakowanie
mrożonego szpinak u (ok 450-500g)2-4 ząbki
czosnkupół opakowania
sera feta 12% (najchudszego)
mozzarella w zalewie / w małych kulkach lub jako jedna duża (opcjonalnie)
sól i
pieprzodrobina
masła lub
oliwa z oliwekmakaronCzas start. Zacznij od wstawienia lekko osolonej
wody na
makaron . W trakcie, kiedy
makaron będzie się gotował posiekaj drobno
czosnek i podsmaż go na
oliwie z oliwek lub
maśle. Idealnie, jeżeli
szpinak będzie rozmrożony i wyciśniesz z niego
wodę, jednak nie jest to koniecznie. Jeżeli Twój
szpinak jest zamarznięty na kamień, po prostu wrzuć go na patelnię, po kilku minutach powinien się rozmrozić, po kolejnych kilku minutach podsmażania dodaj rozdrobniony
ser feta i mieszając poczekać, aż
ser całkowicie się rozpuści.Na koniec możesz dodać
mozzarellę – dodaj kilka małych kulek – lub, jeżeli masz w dużej kulce pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj do
szpinaku i odczekaj kilka minut, aż cała masa
zrobi się gęściejsza. Jeżeli
makaron już się ugotował, to znaczy, że
makaron ze
szpinakiem i
serem feta jest już gotowy i możesz zabrać się do jedzenia! Smacznego :)Sprawdź też inne
makarony szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne, które mogą zachwycić niejedno podniebienie:
Makaron z
szynką parmeńską i
orzechamiMakaron z
kurczakiem,
kurkami i sosem
śmietanowymMakaron z
wędzonym łososiemMakaron Pappardelle z
indykiemMakaron z
wędzonym łososiem,
cukinią i
orzechamiMakaron z pesto i
łososiemMakaron z
kurczakiem i pestoLasagne ze
szpinakiem i
łososiemSpaghetti a’la bolognese