Wykonanie
Pin It
Ten sos często gości u nas w domu. Moje dziewczyny chętnie go jedzą, a lubimy go, o zgrozo !!! z
makaronem spaghetti ! Sos robi się dosłownie sam...Składniki:2 prostokątne
serki topione Hochland ementaler lub
śmietankowy1 duże opakowanie
śmietany 18%10 dag
szynki konserwowej5 dag twardego
żółtego seraświeżo zmielony
czarny pieprz30 dag suchego dowolnego
makaronu2 łyżki startego
parmezanu do posypaniaWykonanie:Do garnuszka wrzucamy oba
serki, wlewamy
śmietanę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego roztopienia się
serków. Jest bardzo ważne, aby ogień był mały, inaczej
śmietana może się nam zważyć. Gdy
serki się rozpuszczą dodajemy pokrojoną w kostkę
szynkę i starty
żółty ser. Dalej delikatnie podgrzewamy przez 5-10 minut. Przyprawiamy
pieprzem.W dużym garnku gotujemy posoloną
wodę na
makaron.
makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Po tym czasie go odcedzamy, ale niezbyt dokładnie, tak, żeby
makaron pozostał wilgotny. Wrzucamy go do miski, mieszamy z sosem i posypujemy tartym
serem.