Wykonanie
By MagicPot, 8 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Dziś miałam przygotować na obiad
piersi kurczaka z pesto lecz okazało się że brakuje mi składników, tak więc musiałam wymyśleć coś nowego, coś fajnego i tym czymś był
kurczak z
porem w sosie
serowym.Jeśli się nie
mylę to taki sos można kupić jako proszek w torebce – proponuję przygotować samemu sos, którego skład będzie z
sera a nie z
mąki….dwie pojedyńcze
piersi kurczakadwa małe
poryjedno opakowanie
sera topionego, tj. około 200gokoło 400ml
śmietanki bez zagęstnikówokoło 200g tartego
sera żółtego – ja użyłam
chedarjedno opakowanie
makaronu pene
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, 1 ziareno
gałki muszkatałowejDo tej zapiekanki wykorzystałam
makaron, który mi pozostał po wczorajszym obiedzie, tak więc jeżeli będzie gotować świeży
makaron, to zanim przystąpicie do jakichkolwiek przygotowań wstawcie
wodę na
makaron.W pierwszej kolejności umyłam i pokroiłam w średnią kostkę
piersi kurczaka i podsmażyłam na odrobinie
oleju.
Pory umyłam i przekroiłam na pół a następnie pokroiłam w półksiężyce.Gdy
kurczak był podsmażony przełożyłam je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.Do rondelka wlałam
śmietanę i nastawiłam na grzanie na 4 z 6-cio stopniowej skali.
Serek topiony pokroiłam w mniejszą kostkę i wrzuciłam do rondelka ze
śmietaną.Z patelni wylałam
wodę i ręcznikiem papierowym
wytarłam do sucha patelnię. Następnie nałożyłam łyżkę
masła i wrzuciłam poszatkowany
por i na małym ogniu delikatnie zapiekłam do czasu aż
por stał się miękki.Od czasu do czasu należy zamieszać w rondelku ze
śmietaną i
serkiem topionym.Przygotowałam cztery salaterki żaroodporne – każde z nas miało swój talerz.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 150˚C.Żaroodporne salaterki wysmarowałam
masłem i nałożyłam wpierw
makaron, na wierzch nałożyłam podsmażone
piersi kurczaka a następnie podsmażonego
pora.
Ser żółty starłam na tarce.Gdy
serek topiony rozpuścił się całkowicie, dodałam
sól,
pieprz czarny świeżo mielony i starłam pół ziarna gałki muiszkatałowej i zalałam sosem mieszankę
makaronu i
kurczaka i obsypałam startym
żółtym serem.Tak przygotowane miseczki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam około 15 minut – aż
ser się rozpuścił.Danie jest bardzo syte, tak więc z powyżej podanych składników można nakarmić zapewne 6 osób!Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: