Wykonanie
Składniki250 gram
makaronu typu farfalle (kokardki)1
czerwona papryka1
brokuł2
cebule (najlepiej czerwone)2
piersi z kurczaka3/4 opakowania
śmietany 12%1
serek topiony śmietankowy200 gram
sera żółtego typu gouda
sól i
pieprz wg uznaniaSposób przygotowaniaKrok 1Na wrzącą
wodę wrzucamy
makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kroimy
pierś z kurczaka w kostkę, doprawiamy
solą i
pieprzem i wkładamy na rozgrzaną patelnię z
oliwą z oliwek. Wstawiamy
brokuły do wrzącej, lekko osolonej
wody na 3 min, wyjmujemy i wkładamy pod zimną
wodę, aby zachowały zielony kolor i dzielimy je na mniejsze części. Kroimy
paprykę i
cebulę w średniej wielkości kostkę.Krok 2Sos robimy wlewając do garnka
śmietanę, wrzucając rozdrobniony
serek topiony, mieszając nad małym ogniem, aby się rozpuściło. Przyprawiamy
pieprzem do smaku. Na koniec ścieramy troszkę
żółtego sera. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na dno kładziemy
makaron z sosem, na to warstwę
brokułów,
papryki,
cebuli,
piersi z kurczaka i na koniec ścieramy resztę
żółtego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C i pieczemy ok. 20 minut.