ßßß Cookit - przepis na Farfalle di pollo

Farfalle di pollo

nazwa

Wykonanie

Składniki
250 gram makaronu typu farfalle (kokardki)
1 czerwona papryka
1 brokuł
2 cebule (najlepiej czerwone)
2 piersi z kurczaka
3/4 opakowania śmietany 12%
1 serek topiony śmietankowy
200 gram sera żółtego typu gouda
sól i pieprz wg uznania
Sposób przygotowania
Krok 1
Na wrzącą wodę wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kroimy pierś z kurczaka w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Wstawiamy brokuły do wrzącej, lekko osolonej wody na 3 min, wyjmujemy i wkładamy pod zimną wodę, aby zachowały zielony kolor i dzielimy je na mniejsze części. Kroimy paprykę i cebulę w średniej wielkości kostkę.
Krok 2
Sos robimy wlewając do garnka śmietanę, wrzucając rozdrobniony serek topiony, mieszając nad małym ogniem, aby się rozpuściło. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Na koniec ścieramy troszkę żółtego sera. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na dno kładziemy makaron z sosem, na to warstwę brokułów, papryki, cebuli, piersi z kurczaka i na koniec ścieramy resztę żółtego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C i pieczemy ok. 20 minut.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3581/farfalle-di-pollo