Wykonanie
Pin It
Na zakończenie sezonu
truskawkowego postanowiłam zrobić coś ekstra. I trafiłam bezbłędnie ! Przepis ten pojawił się parę dni temu na blogu
Pieczarka Mysia . Wprawdzie poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam
biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej
truskawki i kwaskowatego
rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie !Składniki:1 opakowanie podłużnych
biszkoptów3/4 szklanki mocnej
herbaty500 g
rabarbaru150 g
cukru600 g
truskawek1 torebka
galaretki truskawkowej2 łyżeczki
żelatyny200 g
śmietanki 30%Wykonanie:Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy
biszkoptami i nasączamy
herbatą.
Galaretkę wraz z
żelatyną rozpuszczamy w 3/4 wrzącej
wody.
Rabarbar myjemy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnuszka, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 30-45 minut. Później podgrzewamy go powoli, żeby puścił sok, a
cukier się rozpuścił. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.Kiedy
rabarbar przestygnie dodajemy do niego rozgniecione widelcem
truskawki oraz tężejącą
galaretkę. Wkładamy do lodówki, aby masa była gęsta.Osobno ubijamy kremówkę na sztywno i delikatnie mieszamy z masą
owocową, wykładamy wszystko na
biszkopty i ponownie umieszczamy w lodówce. Czekamy aż masa całkowicie stężeje, około 3-4 godziny.