ßßß

Opis : Biszkopt z galaretką i truskawkami to klasyczne ciasto, które towarzyszy nam często latem. Wspominam go z dzieciństwa i nigdy nie było to moje ulubione ciasto, ponieważ jego maślano-cukrowa masa znajdująca się pomiędzy galaretką a biszkoptem zniechęciła mnie do tego rodzaju ciasta na długie lata. A że truskawki w galaretce to takie "must have" mojego męża, poszukałam rozwiązania, które nie będzie przypominało mi ciasta z dzieciństwa :) Pomiędzy galaretką a biszkoptem możemy umiejscowić wiele mas, które będą nam odpowiadać, ale ja już od jakiegoś dłuższego czasu przygotowuję masę straciatella. W ten sposób to przekładane ciasto pozostaje w całości lekkie.Polecam.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : blacha 20/40 cmSkładniki Podstawowe :gotowy Biszkopt Z 4 Jaj1 galaretka truskawkowa0,6 kg-1 kg truskawek (u mnie 600 g)Składniki Na Masę Straciatella :ok. 0,5 szkl. wrzącej wody + 2 płaskie łyżki żelatyny400 g śmietany kremówki 30%1 cukier waniliowy/1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/kilka kropel olejku waniliowego500 g waniliowego serka homogenizowanego1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej (100 g)Przygotowanie Początkowe :Dno blaszki, w której został upieczony biszkopt wylożyć papierem, na którym piekł się biszkopt.Włożyć biszkopt do blaszki.Nasączyć go herbatą z sokiem z cytryny lub samą herbatą.Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu.Odłożyć do ostudzenia, ale nie schładzać jej.Przygotowanie Masy Straciatella :Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.Odłożyć do ostudzenia.W między czasie ubić schłodzoną śmietanę do lekkiej sztywności.Dodać wybrany odpowiednik smaku waniliowego.Ubić śmietankę do całkowitej sztywności.Dodać serek waniliowy.Zmiksować 2 sek. (aby śmietana nie zważyła się poprzez długie miksowanie) dla połączenia się składników.Wlać żelatynę i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki połączyły się.Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem.Wymieszać łyżką.Gotową masę straciatella wylać na biszkopt i wyrównać.Włożyć do lodówki do momentu lekkiego zastygnięcia (tak, aby truskawki mogły się jeszcze lekko przykleić do masy).Przygotowanie Końcowe :Truskawki pokroić wedle uznania (ja ze swoją ilością truskawek pokroiłam je na połówki i poukładałam w jednokierunkowych ciasnych rzędach).Wylać ostudzoną galaretkę.Włożyć do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki.Ciasto przechowywać w lodówce.