Wykonanie
Opis :
Biszkopt z
galaretką i
truskawkami to klasyczne ciasto, które towarzyszy nam często latem. Wspominam go z dzieciństwa i nigdy nie było to moje ulubione ciasto, ponieważ jego
maślano-cukrowa masa znajdująca się pomiędzy
galaretką a
biszkoptem zniechęciła mnie do tego rodzaju ciasta na długie lata. A że
truskawki w
galaretce to takie "must have" mojego
męża, poszukałam rozwiązania, które nie będzie przypominało mi ciasta z dzieciństwa :) Pomiędzy
galaretką a
biszkoptem możemy umiejscowić wiele mas, które będą nam odpowiadać, ale ja już od jakiegoś dłuższego czasu przygotowuję masę straciatella. W ten sposób to przekładane ciasto pozostaje w całości lekkie.Polecam.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : blacha 20/40 cmSkładniki Podstawowe :gotowy
Biszkopt Z 4 Jaj1
galaretka truskawkowa0,6 kg-1 kg
truskawek (u mnie 600 g)Składniki Na Masę Straciatella :ok. 0,5 szkl. wrzącej
wody + 2 płaskie łyżki
żelatyny400 g
śmietany kremówki 30%1
cukier waniliowy/1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/kilka kropel
olejku waniliowego500 g
waniliowego serka homogenizowanego1 tabliczka
czekolady mlecznej lub deserowej (100 g)Przygotowanie Początkowe :Dno blaszki, w której został upieczony
biszkopt wylożyć papierem, na którym piekł się
biszkopt.Włożyć
biszkopt do blaszki.Nasączyć go
herbatą z
sokiem z cytryny lub samą
herbatą.
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu.Odłożyć do ostudzenia, ale nie schładzać jej.Przygotowanie Masy Straciatella :
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.Odłożyć do ostudzenia.W
między czasie ubić schłodzoną
śmietanę do lekkiej sztywności.Dodać wybrany odpowiednik smaku
waniliowego.Ubić
śmietankę do całkowitej sztywności.Dodać
serek waniliowy.Zmiksować 2 sek. (aby
śmietana nie zważyła się poprzez długie miksowanie) dla połączenia się składników.Wlać
żelatynę i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki połączyły się.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać
czekoladę do ubitej
śmietany z
serkiem.Wymieszać łyżką.Gotową masę straciatella wylać na
biszkopt i wyrównać.Włożyć do lodówki do momentu lekkiego zastygnięcia (tak, aby
truskawki mogły się jeszcze lekko przykleić do masy).Przygotowanie Końcowe :
Truskawki pokroić wedle uznania (ja ze swoją ilością
truskawek pokroiłam je na połówki i poukładałam w jednokierunkowych ciasnych rzędach).Wylać ostudzoną
galaretkę.Włożyć do lodówki do momentu zastygnięcia
galaretki.Ciasto przechowywać w lodówce.