ßßß Cookit - przepis na Biszkopt Z Galaretką I Truskawkami Oraz Masą Straciatella

Biszkopt Z Galaretką I Truskawkami Oraz Masą Straciatella

nazwa

Wykonanie

Opis : Biszkopt z galaretką i truskawkami to klasyczne ciasto, które towarzyszy nam często latem. Wspominam go z dzieciństwa i nigdy nie było to moje ulubione ciasto, ponieważ jego maślano-cukrowa masa znajdująca się pomiędzy galaretką a biszkoptem zniechęciła mnie do tego rodzaju ciasta na długie lata. A że truskawki w galaretce to takie "must have" mojego męża, poszukałam rozwiązania, które nie będzie przypominało mi ciasta z dzieciństwa :) Pomiędzy galaretką a biszkoptem możemy umiejscowić wiele mas, które będą nam odpowiadać, ale ja już od jakiegoś dłuższego czasu przygotowuję masę straciatella. W ten sposób to przekładane ciasto pozostaje w całości lekkie.
Polecam.
Pochodzenie : przepis z internetu
Ilość : blacha 20/40 cm
Składniki Podstawowe :
gotowy Biszkopt Z 4 Jaj
1 galaretka truskawkowa
0,6 kg-1 kg truskawek (u mnie 600 g)
Składniki Na Masę Straciatella :
ok. 0,5 szkl. wrzącej wody + 2 płaskie łyżki żelatyny
400 g śmietany kremówki 30%
1 cukier waniliowy/1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/kilka kropel olejku waniliowego
500 g waniliowego serka homogenizowanego
1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej (100 g)
Przygotowanie Początkowe :
Dno blaszki, w której został upieczony biszkopt wylożyć papierem, na którym piekł się biszkopt.
Włożyć biszkopt do blaszki.
Nasączyć go herbatą z sokiem z cytryny lub samą herbatą.
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Odłożyć do ostudzenia, ale nie schładzać jej.
Przygotowanie Masy Straciatella :
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Odłożyć do ostudzenia.
W między czasie ubić schłodzoną śmietanę do lekkiej sztywności.
Dodać wybrany odpowiednik smaku waniliowego.
Ubić śmietankę do całkowitej sztywności.
Dodać serek waniliowy.
Zmiksować 2 sek. (aby śmietana nie zważyła się poprzez długie miksowanie) dla połączenia się składników.
Wlać żelatynę i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki połączyły się.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem.
Wymieszać łyżką.
Gotową masę straciatella wylać na biszkopt i wyrównać.
Włożyć do lodówki do momentu lekkiego zastygnięcia (tak, aby truskawki mogły się jeszcze lekko przykleić do masy).
Przygotowanie Końcowe :
Truskawki pokroić wedle uznania (ja ze swoją ilością truskawek pokroiłam je na połówki i poukładałam w jednokierunkowych ciasnych rzędach).
Wylać ostudzoną galaretkę.
Włożyć do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/06/biszkopt-z-galaretka-i-truskawkami-oraz.html