ßßß Cookit - przepis na Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu albo kurczaka. W takim razie będzie chutney ! Słodkawo-kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek.
Składniki:
800 g śliwek węgierek
200 g cebuli
70 ml octu winnego
100 g cukru
100 g rodzynek
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka kardamonu
spora szczypta mielonych goździków
szczypta pieprzu kajeńskiego
Wykonanie:
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, a owoce kroimy na 4 części. Cebule kroimy w drobne piórka i razem ze śliwkami umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy pozostałe składniki chutneya. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki owoce nie puszczą soku, a następnie zdejmujemy pokrywkę, podnosimy trochę ogień i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ja przygotowanie chutneya rozłożyłam na 3 dni. Po całkowitym przestudzeniu można dobrze ocenić jego konsystencję.
Gotowy gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez 10 minut i studzimy słoiki odwrócone denkami do dołu, przykryte ściereczką.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/09/chutney-sliwkowy.html