Wykonanie
Pin It

Przy okazji
śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś
śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie
dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego
schabu albo
kurczaka. W takim razie będzie chutney ! Słodkawo-kwaskowy i korzenny dodatek do
mięs, zastępca
żurawiny czy
borówek.Składniki:800 g
śliwek węgierek200 g
cebuli70 ml
octu winnego100 g
cukru100 g
rodzynek1/2 łyżeczki
imbiru w proszku1 łyżeczka
kardamonuspora szczypta mielonych
goździkówszczypta
pieprzu kajeńskiegoWykonanie:
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, a
owoce kroimy na 4 części.
Cebule kroimy w drobne piórka i razem ze
śliwkami umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy pozostałe składniki chutneya. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki
owoce nie puszczą soku, a następnie zdejmujemy pokrywkę, podnosimy trochę ogień i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ja przygotowanie chutneya rozłożyłam na 3 dni. Po całkowitym przestudzeniu można dobrze ocenić jego konsystencję.Gotowy gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez 10 minut i studzimy słoiki odwrócone denkami do dołu, przykryte ściereczką.