ßßß
Składniki:1 kg śliwek węgierek1 łyżka nasion gorczycy1 łyżka oleju1 średnia cebulka1 łyżeczka soli1 łyżeczka curry1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka cynamonu1/2 szkl. octu winnego3 łyżki cukruSposób przygotowania:Na patelni rozgrzej olej, wrzuć gorczycę. Przesmaż chwilkę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę. Poczekaj aż zmięknie. Dodaj wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki (u mnie połówki) śliwki oraz przyprawy: sól, curry, pieprz, kardamon, cynamon i cukier. Dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier i wlej ocet. Smaż na małym ogniu, aż wszystko zmięknie i zgęstnieje - ja smażyłam około 30 minut. Gorący chutney przełóż do słoiczków i odstaw do ostygnięcia do góry dnem. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Ciesz się smakiem lata nawet w mroźne dni :)