ßßß Cookit - przepis na Cytrusowe ciasto z figami i daktylami

Cytrusowe ciasto z figami i daktylami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Kolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny !
Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi .
Składniki:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
100 g masła
150 g sera ricotta
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 pomarańcza
1 limonka
1 cytryna
1 laska wanilii
płatki migdałowe
opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski ścieramy skórkę z cytrusów, uprzednio porządnie umytych. Następnie wyciskamy z nich sok, po czym dodajemy do nich ricottę, rozpuszczone ostudzone masło i wydłubane nasionka z laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę.
Mąkę przesiewamy razem z solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3 sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników.
Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając.
Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto około 50 minut. Najlepiej jest zrobić test suchego patyczka,jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć z piekarnika.
Ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Po całkowitym wystygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem i posypać bakaliami.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/cytrusowe-ciasto-z-figami-i-daktylami.html