Wykonanie
Pin It

Kolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem
cytrusową nutę i to potrójnie
cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy
pomarańczy,
limonki i
cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi
figami i
daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny !Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi .

Składniki:5
jajek2/3 szklanki
cukru100 g
masła150 g
sera ricotta2,5 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka pokrojonych w kostkę
daktyli, fig i kandyzowanej
skórki pomarańczowej1
pomarańcza1
limonka1
cytryna1
laska waniliipłatki migdałoweopcjonalnie 1 łyżeczka mielonej
skórki pomarańczowej
Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski ścieramy skórkę z
cytrusów, uprzednio porządnie umytych. Następnie wyciskamy z nich sok, po czym dodajemy do nich
ricottę, rozpuszczone ostudzone
masło i wydłubane nasionka z
laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę.
Mąkę przesiewamy razem z
solą,
soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch
jajka z
cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3 sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników.
Bakalie mieszamy z odrobiną
mąki, zapobiegnie to opadaniu
owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając.Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy
płatkami migdałowymi.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto około 50 minut. Najlepiej jest zrobić test suchego patyczka,jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć z piekarnika.Ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.Po całkowitym wystygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem i posypać
bakaliami.