ßßß Cookit - przepis na Pizza hawajska

Pizza hawajska

nazwa

Wykonanie

Po internetowej lekturze i wymianie kulinarnych doświadczeń jak się z tą wbrew pozorom delikatną materią obchodzić, dojrzałam do zakupu kamienia do pieczenia. Wahałam się tylko czy kamień na być okrągły czy prostokątny; cienki czy gruby, z jakiego rodzaju kamienia ma być zrobiony... ? Całe szczęście pomogły mi koleżanki blogerki i nowy nabytek pojawił się w mojej kuchni. Nie było więc innego wyjścia, tylko trzeba było się wziąć za testy :-). Wprawdzie za pierwszym razem miałam małe kłopoty ze zsuwaniem pizzy z drewnianej łopatki, bo podsypałam za mało mąki i ciasto się do niej przykleiło, ale trening czyni mistrza i przy drugim placku poszło mi już zdecydowanie lepiej.
Pizza wyszła doskonała, lekko chrupiąca po bokach, ale niezbyt wysuszona. Teraz przyszła kolej na testowanie kamienia przy pieczeniu chleba.
Składniki na 2 placki:
300 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
80 ml mleka
80 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek EV
1 łyżeczka suszonej bazylii
Wierzch pizzy:
80 g szynki konserwowej w plasterkach
5 plastrów ananasa z puszki
80 g startego żółtego twardego sera
2 łyżeczki oregano
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-).
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Ananasa i szynkę kroimy w grubą kostkę i układamy na plackach.
Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia.
Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/02/pizza-hawajska.html