Wykonanie
Pin It
Pizza to nasze ukochane danie z wkuchni włoskiej. Uwielbiamy ją w każdej wersji, ze wszystkimi możliwy i składnikami. Dziś zapraszam na jedną z bardziej tradycyjnych jej wersji, czyli pizzę capriciosa. z dodatkiem
szynki,
salami i
pieczarek.
Czas przygotowania: 180 minutProporcje na 2 plackiSkładniki na ciasto:300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli80 ml
mleka80 ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży4 łyżki
oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej
bazyliiWierzch pizzy:80 g
szynki konserwowej w plasterkach100 g
pieczarekkilka plasterków
salami80 g startego żółtego
twardego sera2 łyżeczki
oregano2-3 łyżki
koncentratu pomidorowegooliwa z oliwek EV
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do
chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki
potem suche, a na sam wierzch pokruszone
drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić
drożdże w ciepłym
mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane
łopatki oprószone
mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i
oliwą, posypujemy
żółtym serem.
Szynkę kroimy w grubą kostkę,
pieczarki kroimy w plasterki, a plasterki
salami na ćwiartki. Wszystko układamy na plackach.Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie
oliwą i posypujemy
oregano.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia.Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z
łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut.