ßßß
 
            
         Pizza to nasze ukochane danie z wkuchni włoskiej. Uwielbiamy ją w każdej wersji, ze wszystkimi możliwy i składnikami. Dziś zapraszam na jedną z bardziej tradycyjnych jej wersji, czyli pizzę capriciosa. z dodatkiem szynki, salami i pieczarek.
Pizza to nasze ukochane danie z wkuchni włoskiej. Uwielbiamy ją w każdej wersji, ze wszystkimi możliwy i składnikami. Dziś zapraszam na jedną z bardziej tradycyjnych jej wersji, czyli pizzę capriciosa. z dodatkiem szynki, salami i pieczarek.
 Czas przygotowania: 180 minutProporcje na 2 plackiSkładniki na ciasto:300 g mąki pszennej1 łyżeczka soli80 ml mleka80 ml ciepłej wody15 g świeżych drożdży4 łyżki oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej bazyliiWierzch pizzy:80 g szynki konserwowej w plasterkach100 g pieczarekkilka plasterków salami80 g startego żółtego twardego sera2 łyżeczki oregano2-3 łyżki koncentratu pomidorowegooliwa z oliwek EV
Czas przygotowania: 180 minutProporcje na 2 plackiSkładniki na ciasto:300 g mąki pszennej1 łyżeczka soli80 ml mleka80 ml ciepłej wody15 g świeżych drożdży4 łyżki oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej bazyliiWierzch pizzy:80 g szynki konserwowej w plasterkach100 g pieczarekkilka plasterków salami80 g startego żółtego twardego sera2 łyżeczki oregano2-3 łyżki koncentratu pomidorowegooliwa z oliwek EV



 Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Szynkę kroimy w grubą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, a plasterki salami na ćwiartki. Wszystko układamy na plackach.Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia.Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut.
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Szynkę kroimy w grubą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, a plasterki salami na ćwiartki. Wszystko układamy na plackach.Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia.Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut.

