ßßß Cookit - przepis na Pizza capriciosa

Pizza capriciosa

nazwa

Wykonanie

Pin It
Pizza to nasze ukochane danie z wkuchni włoskiej. Uwielbiamy ją w każdej wersji, ze wszystkimi możliwy i składnikami. Dziś zapraszam na jedną z bardziej tradycyjnych jej wersji, czyli pizzę capriciosa. z dodatkiem szynki, salami i pieczarek.
Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 2 placki
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
80 ml mleka
80 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek EV
1 łyżeczka suszonej bazylii
Wierzch pizzy:
80 g szynki konserwowej w plasterkach
100 g pieczarek
kilka plasterków salami
80 g startego żółtego twardego sera
2 łyżeczki oregano
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Szynkę kroimy w grubą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, a plasterki salami na ćwiartki. Wszystko układamy na plackach.
Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia.
Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/01/pizza-capriciosa.html