ßßß
500 g wątróbki drobiowej2 cebule2 ząbki czosnkusól, pieprz, majeranekpół łyżeczki gałki muszkatołowejkieliszek koniakukostka masłaNa patelni rozpuścić 1/4 kostki masła, wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i zeszklić.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczoną wątróbkę, którą podlać koniakiem.Smażyć wątróbkę krócej niż zawsze - ma być nadal różowa w środku.Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dużą ilością majeranku.Zmiksować wątróbkę blenderem na mus i dodać do środka kolejne 1/4 kostki masła i wymieszać.Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem ponowniePrzełożyć do miseczek lub słoiczków.Pozostałą część masła, czyli połowę kostki sklarować, czyli roztopić na małym ogniu, zbierać białkową pianę.Kiedy się rozpuści przelać na nasz parfait, uważać by nie wylać osadu znajdującego się na dnie garnka.Wstawić do lodówki.
