Wykonanie
Parfait z
wątróbki drobiowej spodoba się na pewno tym, którzy lubią pasty kanapkowe oraz pasztety - to takie dwa w jednym,
mięsne smarowidło, a do tego tanie i proste do wykonania, bo w zasadzie usmażone
wątróbki wystarczy zmiksować, ja dodaję jeszcze klarowane
masło, ale ten krok można pominąć. Parfait z
wątróbki najlepsze jest na świeżym
chlebku. Sięgnijcie po przepisy na:pasta z
tuńczykapasta z
bobuhummus .Parfait z
wątróbki drobiowej (nazwa z Jamie Olivier)pate z
wątróbki500 g
wątróbki drobiowej2
cebule2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
majeranekpół łyżeczki
gałki muszkatołowejkieliszek
koniakukostka
masłaNa patelni rozpuścić 1/4 kostki
masła, wrzucić pokrojoną w piórka
cebulkę i zeszklić.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz oczyszczoną
wątróbkę, którą podlać
koniakiem.Smażyć
wątróbkę krócej niż zawsze - ma być nadal różowa w środku.Doprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i dużą ilością
majeranku.Zmiksować
wątróbkę blenderem na mus i dodać do środka kolejne 1/4 kostki
masła i wymieszać.Jeśli trzeba doprawić
solą i
pieprzem ponowniePrzełożyć do miseczek lub słoiczków.Pozostałą część
masła, czyli połowę kostki sklarować, czyli roztopić na małym ogniu, zbierać
białkową pianę.Kiedy się rozpuści przelać na nasz parfait, uważać by nie wylać osadu znajdującego się na dnie garnka.Wstawić do lodówki.