Wykonanie
Kapustka, na którą podaję Wam dziś przepis, była nieodłącznym elementem każdej Wigilii u mnie w rodzinie odkąd pamiętam. Przepis znalazła babcia (mama mojej mamy) w Poradniku Domowym. Pamiętam jak jako nastolatka i studentka przyjeżdżałam nie raz do babci przed Świętami, aby jej pomóc w jej przygotowaniu. Proporcje wynosiły 2 kg
kapusty na 2 kg
pieczarek, dodatkiem do niej była cała kostka
masła i
kminek. Ja postanowiłam nieco odmienić ten przepis. Jest mniej tłuszczu, o połowę mniej
pieczarek i nie
daję do niej
kminku, bo nie przepadam za nim, tak samo jak mój mąż.

Składniki:2 kg
kapusty kiszonej2
cebule1 kg
pieczarekok. 100 g klarowanego
masła1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1. Jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna, to ją odciskamy. Płyn zachowujemy, bo być może przyda się jeszcze pod koniec gotowania, jeśli okaże się, że
kapusta jest mało kwaśna.
Kapustę kroimy, kładąc porcje na desce i krojąc w dwóch,
trzech miejscach (nie kroimy zbyt drobno). W ten sposób będzie łatwiej ją mieszać i nakładać.2.
Kapustę przekładamy do dużego garnka (pamiętając, że dołączą do niej
pieczarki), zalewamy
wodą (tak aby zakrywała
kapustę na 2 cm) i gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.3.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, większe w półplasterki. Smażymy porcjami na
maśle i przekładamy do garnka z
kapustą.
Cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy. Mieszamy z
kapustą i
pieczarkami. Dodajemy
pieprz mielony oraz mielone
ziele angielskie (można dodać też mielony
kminek). Gotujemy jeszcze około 30 minut pod przykryciem.4. Jeśli
kapusta jest mało wyraźna w smaku i mało kwaskowa, dodajemy sok odciśnięty z
kapusty przed gotowaniem. Gotujemy jeszcze chwilę i możemy podawać. Najlepiej jest zrobić ją kilka dni przed Wigilią i zawekować lub zamrozić. Podajemy jako dodatek do
karpia lub innej wigilijnej
ryby.Jutro zapraszam Was po przepis na
karpia na słodko, którego zrobiłam po raz pierwszy kilka dni temu i jestem nim zachwycona.Przepis dodaję do akcji Badylarki „Wytrawne potrawy wigilijne”