ßßß
Kapusta wigilijna – taką kapustę przygotowuję już na początku grudnia. Wkładam ją do wyparzonych słoików i pasteryzuję przez 30 minut. W ten sposób mam przygotowane jedno danie na kolację wigilijną.Składniki:1 kg kiszonej kapusty1 kg pieczarek4-5 średnich cebulek2-3 liście laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego1 kostka masła lub margarynyVegeta, pieprz do smakuPrzygotowanie:Kapustę zalewamy wodą tak, aby była zakryta. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości. Jeżeli zostało zbyt dużo wody, musimy ją odlać.Pieczarki myjemy, kroimy w półksiężyce i smażymy na maśle lub margarynie.. Po usmażeniu dodajemy do kapusty.Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor i również dodajemy do kapusty.Całość mieszamy, doprawiamy Vegetą i pieprzem. Używając Vegety można zrezygnować z soli, ponieważ jest ona składnikiem tej przyprawy.Kapustę dusimy jeszcze przez ok. 20 minut, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliła.Kapusta wigilijna może stanowić również nadzienie do krokietów.Sprawdź:Krokiety wigilijne