ßßß Cookit - przepis na Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna

nazwa

Wykonanie

Kapusta wigilijna – taką kapustę przygotowuję już na początku grudnia. Wkładam ją do wyparzonych słoików i pasteryzuję przez 30 minut. W ten sposób mam przygotowane jedno danie na kolację wigilijną.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
1 kg pieczarek
4-5 średnich cebulek
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 kostka masła lub margaryny
Vegeta, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę zalewamy wodą tak, aby była zakryta. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości. Jeżeli zostało zbyt dużo wody, musimy ją odlać.
Pieczarki myjemy, kroimy w półksiężyce i smażymy na maśle lub margarynie.. Po usmażeniu dodajemy do kapusty.
Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor i również dodajemy do kapusty.
Całość mieszamy, doprawiamy Vegetą i pieprzem. Używając Vegety można zrezygnować z soli, ponieważ jest ona składnikiem tej przyprawy.
Kapustę dusimy jeszcze przez ok. 20 minut, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliła.
Kapusta wigilijna może stanowić również nadzienie do krokietów.
Sprawdź:
Krokiety wigilijne
Źródło:http://kozakgotuje.pl/kapusta-wigilijna