Wykonanie
Kapusta wigilijna – taką
kapustę przygotowuję już na początku grudnia. Wkładam ją do wyparzonych słoików i pasteryzuję przez 30 minut. W ten sposób mam przygotowane jedno danie na kolację wigilijną.Składniki:1 kg
kiszonej kapusty1 kg
pieczarek4-5 średnich
cebulek2-3
liście laurowe4-5 ziaren
ziela angielskiego1 kostka
masła lub
margarynyVegeta,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kapustę zalewamy
wodą tak, aby była zakryta. Dodajemy
ziele angielskie i
liść laurowy, gotujemy do miękkości. Jeżeli zostało zbyt dużo
wody, musimy ją odlać.
Pieczarki myjemy, kroimy w półksiężyce i smażymy na
maśle lub
margarynie.. Po usmażeniu dodajemy do
kapusty.
Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor i również dodajemy do
kapusty.Całość mieszamy, doprawiamy
Vegetą i
pieprzem. Używając
Vegety można zrezygnować z
soli, ponieważ jest ona składnikiem tej
przyprawy.
Kapustę dusimy jeszcze przez ok. 20 minut, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliła.
Kapusta wigilijna może stanowić również nadzienie do krokietów.Sprawdź:Krokiety wigilijne