Wykonanie

Tym wpisem chciałabym rozpocząć cykl bożonarodzeniowych przepisów. Jest jeszcze do nich daleko, jednak trochę czasu mi zajmie, zanim wszystkie opublikujeNawet jeśli sami nie organizujecie wieczoru wigilijnego, z pewnością będziecie chcieli przyrządzić kilka świątecznych pyszności. Oto jedna z nich –
kapusta kiszona z
pieczarkami. To dla tych, którzy nie lubią leśnych
grzybków ;). W zeszłorocznym wpisie zamieszczałam już przepis na
kapustę z
grzybami.Składniki :½ kg
kapusty kiszonej35 dag
pieczarek1
cebula150 gram
masłaPrzyprawy : Kucharek (1 łyżka),
pieprz, ewentualnie możesz doprawić jeszcze paroma kroplami
magii.reklamaZ podanej ilości składników wyszła
kapusta (jako dodatek) na jeden obiad dla 4 osób, dlatego przygotowując ją na Wigilię proponuję pomnożyć składniki przez dwa (ja tak zrobię).

Z reguły
kapusta kiszona jest bardzo kwaśna, dlatego przed gotowaniem należy ją parę (dwa, trzy)
razy przepłukać zimną
wodą. Następnie ją odciskamy i szatkujemy – nie koniecznie za drobno. Zalewamy ją w garnku
wodą tak, aby była lekko przykryta. Wstawiamy do gotowania. Jak
woda się zagotuje, przyprawiamy ją łyżką
przyprawy Kucharek i dalej gotujemy aż do miękkości (pod przykryciem) w miarę często mieszając.
Pieczarki obieramy i kroimy w pół-plasterki (nie za cienkie).
Cebulkę kroimy w kosteczkę.Podsmażamy je na 100 gramach
masła i kiedy
pieczarki będą już gotowe (w trakcie smażenia możemy doprawić je odrobiną
pieprzu) całość dokładamy do garnka z
kapustą i dalej razem gotujemy. Pod koniec dokładamy resztę
masła i kiedy się rozpuści, a
kapusta będzie miękka, możemy uznać, że danie jest gotowe.Mnie najbardziej smakuje na drugi dzień, kiedy ostudzona przeleży jedną noc w lodówce.

