ßßß
Składniki :7 jajek8-10 pieczarek w zależności od wielkości1/2 pęczka szczypiorku4 łyżki bułki tartejdodatkowa 1 szklanka bułki tartej do obtaczania kotletów1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowejsól , pieprz do smaku
Zaczynamy od ugotowania 6 jajek na twardo i wystudzeniu ich ( siódme potrzebne będzie za chwilę 😉 ) . Do miski wyciskamy praską do ziemniaków ugotowane i wystudzone jajka ( oczywiście obrane , żeby nie było zbyt chrupko 😉 ) , dodajemy posiekane drobno surowe pieczarki , szczypiorek , 4 łyżki bułki tartej i jedno surowe jajko .
Doprawiamy gałką , solą , pieprzem i całość wyrabiamy ręką do uzyskania w masy . Następnie formujemy kulki średniej wielkości , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu , aż zrobią się apetycznie złociste . Wykładamy na talerze i gotowe , doskonałe są z sosem musztardowym ( przepis tutaj : sos musztardowy ) , ale ketchup też nie będzie zły 😉 Smacznego !