Wykonanie
Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na faszerowane
jajka, które zapieka się na
maśle. Tak przyrządzone
jajka nie tylko ciekawie wyglądają ale i są naprawdę smaczne. Jest to bardzo fajna alternatywa na wielkanocne śniadanie.Składniki:4
jajka70 g
szynki150 g
pieczarek4 łyżki
masłaszczypiorekłyżka
bułki tartejsól,
pieprzWykonanie:
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Za pomocą bardzo
ostrego noża przeciąć
jajka w skorupkach na pół. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyciągnąć
żółtka i
białka ze skorupek. Jeśli
białko nie chce odejść od skorupek, można zostawić jego cienką warstwę.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, posolić i usmażyć na łyżce
masła. Usmażone
pieczarki ostudzić i posiekać.
Szczypiorek,
szynkę i
jajka wyciągnięte ze skorupek posiekać. W misce wymieszać
pieczarki i 1 łyżkę
masła z pozostałymi składnikami. Doprawić
solą i
pieprzem.Wcześniej przygotowane skorupki wypełnić farszem tak aby farsz odrobinę wystawał poza skorupki. Każde
jajko posypać
bułką tartą.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
masła. Na rozgrzany tłuszcz układać
jajka farszem do dołu i smażyć na średnim ogniu aż
jajka się zarumienią przez około 2 minuty.