Wykonanie
Łupacz to kolejna propozycja na święta bez
karpia, mnie bardzo zasmakowała, na pewno przygotuję jeszcze raz sos
pietruszkowy do
ryby. Delikatne w smaku danie, idealne dla dzieci, które za
karpia nie jadają.
Składniki dla 2 osób:2 filety z łupacza (ok. 150 g każdy)1 mała
cebula1 mała
marchewka10 g
natki pietruszkikilka ziarenek
pieprzu150 ml
mlekaskórka z ½
cytryny1
cukinia1 + 2 łyżki
masła1 łyżka
mąkisól,
pieprzRybę układamy na patelni, wrzucamy łodyżki od
natki pietruszki (listki zachowujemy), pokrojoną w plasterki
cebulę oraz
marchewkę. Dodajemy
pieprz i wlewamy
mleko, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Cukinię myjemy, obieramy obieraczką w wstążki, które dusimy na
maśle (2 łyżki) i odrobinie
wody. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Przekładamy
rybę na talerz, przecedzamy płyn w którym gotowała się
ryba (zachowujemy na później). 1 łyżkę
masła roztapiamy w rondlu, dodajemy
mąkę i mieszamy, wlewamy pozostały po gotowaniu
ryby płyn i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Listki
natki pietruszki siekamy drobno i dodajemy do sosu wraz ze
skórką cytryny. Mieszamy.
Rybę układamy na duszonej
cukinii, polewamy sosem
pietruszkowym. Smacznego!