ßßß
Składniki :ciasto500 g mąki ( 1/2 torebki zwykłej tortowej )duża kostka smalcu ( 250 g )1/2 szklanki bardzo zimnej wody1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejFarsz :Optymalnie resztki pieczonego kurczaka , jeśli nie to podpieczone kawałki podudzi bez kościkawałek wędzonego boczku , około 100 g2 średniej wielkości cebule białe1 ząbek czosnku1 łyżka sosu worcester lub maggi w płyniesól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić na gładka masę , która w miarę odchodzi od rąk . Uformować w kule , zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinkę do lodówki . Cebulę obieramy kroimy i rumienimy na patelni na złoty kolor , taki dość przypieczony, odstawiamy do wystygnięcia .
Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy na tyle kawałków ile mamy foremek lub kokilek . Każdy kawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać mąką żeby się nie kleiło do wałka ) . Wytłuszczone smalcem kokilki , wykładamy ciastem , nadmiar obcinamy i odkładamy – zrobimy z niego przykrywki .
Wolny środek wypełniamy farszem drobiowym i zaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż będą pięknie złociste i apetyczne . Wyciągamy z foremek po lekkim przestudzeniu . Paszteciki są pyszne na gorąco i na zimno , szczególnie z barszczykiem . Smacznego 😉