Wykonanie
Mogłabym całymi dniami oglądać programy kulinarne. Cieszy mnie, że gotowanie stało się tak bardzo popularne i powstaje coraz więcej propozycji dla takich maniaków jak ja. W moim przypadku nie jest tak jak w tym dowcipie gdy mąż pyta żony po co ogląda te programy skoro i tak nic nie gotuje. Ja gotuję i mam z tego wielką radochę. Kiedyś, gdy moje umiejętności były o wiele słabsze podczas oglądania robiłam notatki. Już nie muszę. Teraz szukam w tych programach inspiracji a wykonanie pozostawiam mojej wyobraźni. Niedawno obejrzałam odcinek australijskiego Masterchefa. Zawodnicy robili roladki z
kurczaka z
truflami. Cała nietypowość dania polegała na tym, że pierś była owinięta w skórę z
kurczaka. Przyznam, że jest to dość trudne. Pozbawić kuraka skóry tak aby jej nie uszkodzić. Wymaga to cierpliwości ale po kilku próbach idzie już łatwiej.Dzisiaj rano byłam na targu i kupiłam kilogram
świeżego szpinaku. Pomyślałam, że nada się idealnie do tego przepisu. I jeszcze
młode ziemniaczki bo już tak wiosennie zrobiło się za oknem.


Składniki:cały
kurczak0,5 kg
szpinaku3 ząbki
czosnkugałka muszkatołowasólpieprzSzpinak oczyszczamy i dusimy pod przykryciem z
solą,
pieprzem i świeżo startą gałką. Dodajemy wyciśnięty
czosnek i czekamy aż ze
szpinaku wyparuje cała
woda. Odstawiamy do wystygnięcia.Tak jak
pisałam wcześniej musimy ściągnąć skórę z całego
kurczaka. Delikatnie, ostrożnie oddzielamy skórę od
mięsa. Łatwiej będzie gdy odetnie się skrzydło w połowie a przy udkach natnie skórę 2 cm od dołu uda. Rozciągamy ją na blacie i wykrawamy z niej prostokąt. Z
kurczaka wycinamy pierś. Resztę porcjujemy i można zamrozić na inną okazję. Pierś przecinamy na pół wzdłuż i doprawiamy
solą i
pieprzem. Na skórze układamy jedną warstwę piersi, na to układamy
szpinak i przykrywamy drugą częścią piersi. Zawijamy skórę jak roladę. Mocno ściskamy a boki zawijamy pod spód.

Taką roladkę zawijamy w folię spożywczą. W garnku gotujemy
wodę i wkładamy do niej roladkę. Gotujemy przez 15 minut aby
mięso się ścięło.

Po tym czasie roladkę odwijamy z folii i wkładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piecu przez 20 minut w 200 stopniach aż skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.
