ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe połączenie – wykwintna, gorzka czekolada i łagodna, aromatyczna wanilia. Nie ma sensu czekać na tą babkę do Wielkanocy – doskonale sprawdza się na jesienny podwieczorek.
Składniki
100g gorzkiej czekolady
150g masła
Szklanka cukru
Sól
2 jajka
Szklanka mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Łyżka kakao w proszku
Laska wanilii
Oliwa
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni, foremkę do babki nasmaruj odrobiną oliwy.
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
Masło, cukier i szczyptę soli utrzyj na jednolitą masę.
Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej mleko, wymieszaj.
Podziel ciasto na dwie części – do jednej dodaj roztopioną czekoladę i kakao, do drugiej ziarenka wanilii. Obie części starannie wymieszaj.
Ciasto wykładaj do foremki na przemian – jasne i ciemne.
Piecz 40 minut, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto czekoladowe z nutellą
Ciasto kakaowe z truskawkami
Źródło:http://mammadeli.com/2013/10/24/babka-marmurkowa