Wykonanie
Delikatne,
kokosowe ciasto :)SkładnikiCiasto:4
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 paczki
herbatnikówKrem:2 szklanki
mleka100 g
wiórków kokosowych1
budyń śmietankowy1
cukier waniliowy1 kostka
masła1/2 kieliszka
spirytusu3/4 szklanki
cukru pudruZasmażka:1 czubata łyżkę
margaryny2 łyżki
cukru pudru100 g
wiórków kokosowychDo nasączenia:1/2 szklanki przegotowanej
wodysok z 1/2
cytryny1 kieliszek
wódkiSposób przygotowania
Żółtka oddzielić od
białek. Z
białek i
cukru ubić pianę na sztywno, miksując dodać
żółtka. Wymieszać z przesianą
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temp.180 st C. 1 szklankę
mleka zagotować, w drugiej wymieszać
budyń,
cukier waniliowy i zamoczyć wiórki. Gdy
mleko będzie się gotować wlać namoczone wiórki i ugotować je tak jak
budyń. Ostudzić.Ostudzony
biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Nasączyć. Miękkie
masło utrzeć, dodać
cukier puder, a
potem po łyżce
budyń kokosowy. Na końcu wlać
spirytus.1/3 masy wyłożyć na spód ciasta, przykryć
herbatnikami.
Ciastka również delikatnie nasączyć. Wyłożyć kolejna część kremu, przykryć
biszkoptem i rozsmarować na wierzchu resztę kremu.
Margarynę rozpuścić, dodać
cukier puder i wiórki, podsmażyć na złoty kolor. Wystudzone wiórki wysypać na wierzch ciasta.Darmowy Hosting CBA.PL