ßßß Cookit - przepis na Rafaello

Rafaello

Wykonanie

Delikatne, kokosowe ciasto :)
Składniki
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 paczki herbatników
Krem:
2 szklanki mleka
100 g wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1/2 kieliszka spirytusu
3/4 szklanki cukru pudru
Zasmażka:
1 czubata łyżkę margaryny
2 łyżki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
Do nasączenia:
1/2 szklanki przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
1 kieliszek wódki
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielić od białek. Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, miksując dodać żółtka. Wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temp.180 st C. 1 szklankę mleka zagotować, w drugiej wymieszać budyń, cukier waniliowy i zamoczyć wiórki. Gdy mleko będzie się gotować wlać namoczone wiórki i ugotować je tak jak budyń. Ostudzić.
Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Nasączyć. Miękkie masło utrzeć, dodać cukier puder, a potem po łyżce budyń kokosowy. Na końcu wlać spirytus.
1/3 masy wyłożyć na spód ciasta, przykryć herbatnikami. Ciastka również delikatnie nasączyć. Wyłożyć kolejna część kremu, przykryć biszkoptem i rozsmarować na wierzchu resztę kremu. Margarynę rozpuścić, dodać cukier puder i wiórki, podsmażyć na złoty kolor. Wystudzone wiórki wysypać na wierzch ciasta.
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/rafaello.htm