Wykonanie
Jesień w tym roku jest przepiękna! Taka soczysta i kolorowa. Zainspirowała mnie do stworzenia tego deseru / śniadania. Puszyste racuszki z
owocami kaki,
gruszką nashi i
kiwi są lekko kwaskowate, czyli takie jakie lubię najbardziej. Nie dodałam do nich ani grama tłuszczu, a
cukier zastąpiłam
syropem z agawy. Najlepsze takie świeże, wprost z patelni.Składniki (8 placuszków):1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
syropu z agawy1
jajko200 ml
kefiru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
owoc kaki1
gruszka nashiponadto2 łyżki
syropu z agawy1/2 szklanki
wody1
owoc kaki2
kiwilistki
mięty do dekoracjiPieczemy racuszki.
Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia do dużej miski. Do osobnego naczynia wbijamy
jajko i wlewamy
syrop z agawy. Całość ubijamy mikserem do uzyskania puszystej i gładkiej masy. Do piany dodajemy
kefir. Łączymy składniki i przelewamy je do miski z
mąką. Mieszamy.
Kaki i
gruszkę myjemy i osuszamy.
Owoce kroimy w plastry o grubości około 7 mm. Zanurzamy je w
masie naleśnikowej. Delikatnie wszystkie składniki łączymy ze sobą.Wyławiamy pojedynczy plaster dowolnego
owocu i smażymy go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, z obu stron na złoto (na minimalnym ogniu).Przygotowujemy
syrop.Drugą patelnię rozgrzewamy. Wlewamy do niej
syrop z agawy i
wodę. Chwilę składniki mieszamy. Na gotujący się
syrop wrzucamy cienko pokrojone plastry
owocu kaki. Obgotowujemy je chwilkę i wyławiamy. Na talerzyku układamy naprzemiennie racuchy i plasterki słodkiego
owocu. Racuchy polewamy pozostałym
syropem. Dekorujemy je plasterkami
kiwi i listkami
mięty.