Wykonanie
Galuszki to rodzaj klusek bardzo popularnych w kuchni węgierskiej. Są niezwykle mięciutkie, delikatne i smaczne, a ich przygotowanie jest niezwykle łatwe i trwa dosłownie kilka minut (samo gotowanie to sekundy!) - o wiele szybciej, niż jakiegokolwiek gotowego
makaronu z paczki. Są wyśmienitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju gulaszy i potraw z sosami. Mogą stanowić także samodzielne danie, ponieważ dobrze sprawdzą się w większości dań, do których użylibyśmy
makaronu bądź kopytek. Przepis na podstawie książki "Hungarian Cookery Book", Karoly Gundel.
4
jajka1/4 szklanki
wody1/4 łyżeczki
soliszczypta
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennejJajka rozmącamy wraz z
wodą,
solą i
proszkiem do pieczenia. Mieszając trzepaczką/rózgą kuchenną, dodajemy stopniowo
mąkę, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji budyniu. Odstawiamy na 5 minut.W dużym garnku zagotowujemy osoloną
wodę.Za pomocą maszynki do galuszek wpuszczamy kluseczki partiami na wrzącą
wodę. Mieszamy i gotujemy kluseczki, aż wypłyną na powierzchnię (kilkanaście sekund). Wyławiamy łyżką cedzakową.Maszynka do robienia galuszek:
Jeśli nie macie tego typu maszynki, żaden problem, często widywałam do kupienia tego rodzaju sitka:
Można użyć również tarki z dużymi otworami, bądź też wykonać tego typu otworki w czymkolwiek, np. w twardym talerzu plastikowym /jednorazowym. Można też zsuwać paseczki ciasta nożem bezpośrednio z deski do krojenia do garnka.Galuszki z węgierskim paprykarzem wołowym :
Galuszki z sosem mięsnym;