Wykonanie
Poziom trudnościK
onfitura gruszkowo-dereniowa z
miętą to pyszny, słodki i zdrowy dodatek do kanapek, placków, naleśników i ciast. Dojrzałe
owoce derenia jadalnego są małe, owalne i ciemnoczerwone. Pestka niezbyt łatwo odchodzi, ale do przygotowania
przetworów typu
dżem,
konfitura musimy się jej pozbyć. Odmian derenia jest bardzo dużo, różnią się kształtem, kolorem i wielkością
owoców, zawartością witaminy C oraz pektyn, a także czasem kwitnienia i owocowania. Na blogu znajdziecie również przepis na
nalewkę dereniówkę .Składniki:½ kg
owoców derenia150 ml
wody1½ kg
gruszek100 g
cukru (jeśli
gruszki są bardzo słodkie to mniej lub wcale)½ pęczka świeżej
miętySposób przygotowania:
Owoce derenia wydrylować (to zajęcie dość czasochłonne).Pestki zalać
wodą, podgotować, płyn przelać do wydrylowanych
owoców. Derenia gotować krótko, do czasu aż zacznie się rozpadać, zblendować.
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do derenia. Dodać
cukier.Liście
mięty drobno posiekać, przełożyć do
owoców.Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Można sobie ułatwić zadanie, gotując
konfiturę w wolnowarze, wtedy mamy pewność, że nic się nie przypali. Na kuchni
konfiturę gotować co najmniej do czasu aż
gruszki się rozpadną, w wolnowarze przez 6 – 7 godzin.
Konfiturę przełożyć do czystych słoików, zakręcić, dla pewności pasteryzować przez 10 minut, odstawić do góry nogami do ostygnięcia.Smacznego!