ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie placuszki ryżowo-szpinakowe

Wegetariańskie placuszki ryżowo-szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Facebook
Google+
Instagram
Wspolpraca
Moja połówka twierdzi, że "obiad bez mięsa to nie obiad !", ale po spróbowaniu tych zielonych, wegetariańskich placuszków o dziwo nie było marudzenia przy stole, a wręcz przeciwnie. Wychwalania tego dania nie było końca :D
Dlatego mogę spokojnie powiedzieć, że taka potrawa posmakuje nawet mięsożercom !
Składniki:
Ryż- 1 woreczek
Szpinak mrożony- 200g
Jajko- 1 sztuka
Mąka pełnoziarnista- 2 łyżki
Czosnek- 3 ząbki
Sól
Pieprz
Gałka muszkatałowa
Oregano
Bazylia
Odchudzony sos czosnkowy-przepis
Przepis :
Ryż ugotować z sola (pół łyżeczki)- wystudzić.
Szpinak rozmrozić, czosnek przecisnać przez praskę. Szpinak podsmażyć na patelni teflonowej, tak by woda odparowała. Dodać czosnek, przyprawy i wymieszać.
Do ryżu dodać szpinak, jajko i mąkę- wszystko wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej z obu stron.
Ilość porcji: 2 po 5-7 placuszków
Jedna porcja zawiera :
B-18g T- 16 g W-65g E- 461 kcal WW- 6 , 5
Legenda
B - białko
T - tłuszcze
W - węglowodany
E - energia
WW - Wymiennik węglowodanowy
Łączna liczba wyświetleń
Partnerstwo
O mnie
Marzena
D ietetyczka starająca się przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, smakosz słodkich wypieków, lubiący spędzać czas odkrywając nowe smaki.
W mojej kuchni można poczuć zarówno zapachy potraw dietetycznych jak i niedietetycznych.
Chciałabym się z Państwem dzielić pomysłami na zdrowe i smaczne potrawy oraz udowodnić, że prawidłowe odżywianie może być proste i przyjemne.
Od jakiegoś czasu na blogu nie znajdziecie cukru i białej mąki, które na stałe wyeliminowałam ze swojej kuchni/diety ;)
Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Kontakt:
E-mail: [email protected]
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/03/wegetarianskie-placuszki-ryzowo.html