Wykonanie
Zupa brokułowa? Pierwszy raz ugotowałam ją jakieś 4 lata temu widząc, w którymś z programów kulinarnych. Od tamtej
pory jednak słuch w mojej kuchni po niej zaginął. Dlaczego? Sama nie wiem. Ale dziś przeglądając swoje stare zapiski w zeszycie, znalazłam taką notkę: ”
brokuł,
serek,
włoszczyzna ” i od razu wiedziałam do czego mają się te składniki, a że akurat nie było pomysłu na obiad to szybciutko do warzywniaka po moją zieloną
kapustkę ( tak, tak,
kapustkę :) pewnie niewiele z nas wie, ale
brokuł to odmiana
kapusty szparagowej ) i w przeciągu 30 min, moja brokułowa już kusiła zapachem.Patrząc na pogodę za oknami, ta zupa zdaje się być idealną, wręcz wymarzoną na takie upały. Lekkostrawna, pyszna a przede wszystkim tania.Składniki:– 1 większy
brokuł– 2
kostki rosołowe–
serek topiony– 8
ziemniaków– 2
marchewki– 2 kulki
ziela angielskiego–
liść laurowy–
korzeń pietruszki– kawałek
selera– pół
cebuliPrzygotowanie:* Gotujemy
wodę z kostkami rosołowymi, liściem i zielem.* W międzyczasie kiedy
woda nam się gotuje, kroimy
marchewkę,
cebulę i
ziemniaki w kostkę, a
seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.* Kiedy nasz
wywar się zagotuje wrzucamy do niego pokrojone warzywa.Gotujemy 10 min.*
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, płuczemy pod bieżącą
wodą i dodajemy do naszej zupy.Od tej
pory gotujemy ją jeszcze około 10 min ( zależy od miękkości naszego
brokuła ) .* Przyprawiamy
solą,
pieprzem i ewentualnie dowolną
przyprawą.* Z chwilą wyłączenia palnika pod zupą, dodajemy
serek w mniejszych kawałeczkach, mieszamy i przykrywamy.Kategorie: