ßßß Cookit - przepis na Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym

nazwa

Wykonanie

Zupa brokułowa? Pierwszy raz ugotowałam ją jakieś 4 lata temu widząc, w którymś z programów kulinarnych. Od tamtej pory jednak słuch w mojej kuchni po niej zaginął. Dlaczego? Sama nie wiem. Ale dziś przeglądając swoje stare zapiski w zeszycie, znalazłam taką notkę: ” brokuł, serek, włoszczyzna ” i od razu wiedziałam do czego mają się te składniki, a że akurat nie było pomysłu na obiad to szybciutko do warzywniaka po moją zieloną kapustkę ( tak, tak, kapustkę :) pewnie niewiele z nas wie, ale brokuł to odmiana kapusty szparagowej ) i w przeciągu 30 min, moja brokułowa już kusiła zapachem.
Patrząc na pogodę za oknami, ta zupa zdaje się być idealną, wręcz wymarzoną na takie upały. Lekkostrawna, pyszna a przede wszystkim tania.
Składniki:
– 1 większy brokuł
– 2 kostki rosołowe
serek topiony
– 8 ziemniaków
– 2 marchewki
– 2 kulki ziela angielskiego
liść laurowy
korzeń pietruszki
– kawałek selera
– pół cebuli
Przygotowanie:
* Gotujemy wodę z kostkami rosołowymi, liściem i zielem.
* W międzyczasie kiedy woda nam się gotuje, kroimy marchewkę, cebulę i ziemniaki w kostkę, a seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
* Kiedy nasz wywar się zagotuje wrzucamy do niego pokrojone warzywa.
Gotujemy 10 min.
* Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do naszej zupy.
Od tej pory gotujemy ją jeszcze około 10 min ( zależy od miękkości naszego brokuła ) .
* Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie dowolną przyprawą.
* Z chwilą wyłączenia palnika pod zupą, dodajemy serek w mniejszych kawałeczkach, mieszamy i przykrywamy.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/zupa-brokulowa