Wykonanie
Lubię kuchnie azjatyckie. Każdy z
krajów ma swoje własne, oryginalne jedzenie. Inaczej smakują dania perskie, jeszcze inaczej indyjskie czy mongolskie. Ta różnorodność tworzy niezwykłą mozaikę kolorów i doznań. Kuchnia tajska jest popularna na Starym Kontynencie już dość długo. Nie dziwi mnie to specjalnie. Pachnąca, aromatyczna, egzotyczna szybko zadomowiła się w Europie. Wśród licznych dań jest też sporo potraw z
makaronem ryżowym, który uwielbiam. Dlatego też dziś przygotowałam przepis na przepyszną
wieprzowinę w sosie z dodatkiem
brokułów chińskich (niestety ze względu na niedostępność tego składnika zamieniłam
brokuły na
szpinak). Przepis pochodzi z książki Davida Thompsona pt. Thai food .300 g
schabu wieprzowego250 g
brokułów chińskich (ewentualnie
szpinaku)200 g
makaronu ryżowego (użyłam tego o szerokości 10 mm)250 ml
bulionu warzywnego2 ząbki
czosnku2 łyżki słodkiego, tajskiego
sosu sojowego2 łyżki jasnego, tajskiego
sosu sojowego1 łyżka ciemnego, tajskiego
sosu sojowego1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
mąki z tapioki
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po odlaniu
wody dodajemy do
makaronu słodki
sos sojowy i odstawiamy.
Schab kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnie. Po 5-6 minutach dodajemy posiekany
czosnek i smażymy kolejne 3-4 minuty. Następnie zalewamy
mięso bulionem, dodajemy
sosy sojowe,
sos rybny i dokładnie mieszamy. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy
brokuły chińskie albo sparzony gorącą
wodą szpinak.
Mąkę z tapioki wsypujemy do miseczki po czym dolewamy łyżkę
wody i dokładnie mieszamy. Na sam koniec zagęszczamy sos
mąką z tapioki po czym dodajemy
makaron i dokładnie mieszamy.
