ßßß
Składniki:1/2 kg schabu bez kości1 łyżeczka rozmarynu1 ząbek czosnku2 łyżki sosu sojowego2 łyżeczki muszt ardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera ziarna gorczycy - jeśli ktoś lubi)1/2 łyżeczki pieprzu2 nieduże cebule1/2 szklanki bulionu warzywnegoPrzygotowujemy bulion z 1/2 kostki rosołowej warzywnejMięso myjemy, oczyszczamy z błonek (jeśli czujemy taka potrzebę) i osuszamy ręcznikiem papierowymDo salaterki wlewamy sos sojowy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, pieprz i musztardę. Całość dokładnie mieszamySchab przekładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy marynatą
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy w naczyniu
Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jeśli mamy czas, to mięso możemy przygotować dzień wcześniej i wówczas włożyć je na noc do lodówkiNa sam dół piecyka wkładamy żaroodporne naczynie z wodą. Dzięki niej mięso nie będzie suche, a zrobi się soczystePiekarnik nagrzewamy do 220 st. C z termoobiegiem, i wstawiamy mięso na środkową półkę z kratką. Parująca woda będzie lepiej docierać do mięsaPieczemy 20 minPo tym czasie dolewamy do mięsa bulion, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowujeDo obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem.
A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy.
Pychota!Smacznego:)