ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony

Schab pieczony

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno nie robiłam takiego schabu. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio...
Taka pieczeń jest świetna nie tylko jako mięso do drugiego dania, ale wyśmienicie smakuje do kanapek.
Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
1 łyżeczka rozmarynu
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki muszt ardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera ziarna gorczycy - jeśli ktoś lubi)
1/2 łyżeczki pieprzu
2 nieduże cebule
1/2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowujemy bulion z 1/2 kostki rosołowej warzywnej
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek (jeśli czujemy taka potrzebę) i osuszamy ręcznikiem papierowym
Do salaterki wlewamy sos sojowy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, pieprz i musztardę. Całość dokładnie mieszamy
Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy marynatą
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy w naczyniu
Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jeśli mamy czas, to mięso możemy przygotować dzień wcześniej i wówczas włożyć je na noc do lodówki
Na sam dół piecyka wkładamy żaroodporne naczynie z wodą. Dzięki niej mięso nie będzie suche, a zrobi się soczyste
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C z termoobiegiem, i wstawiamy mięso na środkową półkę z kratką. Parująca woda będzie lepiej docierać do mięsa
Pieczemy 20 min
Po tym czasie dolewamy do mięsa bulion, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje
Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem.
A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy.
Pychota!
Smacznego:)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/09/schab-pieczony.html