Wykonanie
Bardzo dawno nie robiłam takiego
schabu. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio...Taka pieczeń jest świetna nie tylko jako
mięso do drugiego dania, ale wyśmienicie smakuje do kanapek.
Składniki:1/2 kg
schabu bez kości1 łyżeczka
rozmarynu1 ząbek
czosnku2 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki muszt ardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera ziarna
gorczycy - jeśli ktoś lubi)1/2 łyżeczki
pieprzu2 nieduże
cebule1/2 szklanki
bulionu warzywnegoPrzygotowujemy
bulion z 1/2
kostki rosołowej warzywnejMięso myjemy, oczyszczamy z błonek (jeśli czujemy taka potrzebę) i osuszamy ręcznikiem papierowymDo salaterki wlewamy
sos sojowy, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę,
rozmaryn,
pieprz i
musztardę. Całość dokładnie mieszamy
Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy marynatą
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy w naczyniu
Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jeśli mamy czas, to
mięso możemy przygotować dzień wcześniej i wówczas włożyć je na noc do lodówkiNa sam dół piecyka wkładamy żaroodporne naczynie z
wodą. Dzięki niej
mięso nie będzie suche, a
zrobi się soczystePiekarnik nagrzewamy do 220 st. C z termoobiegiem, i wstawiamy
mięso na środkową półkę z kratką. Parująca
woda będzie lepiej docierać do
mięsaPieczemy 20 minPo tym czasie dolewamy do
mięsa bulion, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowujeDo obiadu, tak przygotowany
schab, podałam z zapiekanymi
ziemniakami i
kalafiorem.
A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy.
Pychota!Smacznego:)