Wykonanie
Uwielbiam arabskie przystawki, chyba nawet do tego stopnia, że stawiam je ponad daniami głównymi. Bardzo długo zastanawiałam się, co wybrać na początek przygotowywanego zestawu marokańskiego. Ze względu na dostępność i sezon, dziś główną rolę zagra
cukinia w
sałatce o nazwie shlada bal gharaa . Przepis pochodzi z książki Fatemy Hal The Food of Morocco: Authentic Recipes from the North African Coast .500 g
cukinii2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkupół pęczka
natki pietruszki½ łyżki
kminku mielonego½ łyżki
papryki½ łyżki
solisok z ćwiartki
cytrynyCukinię myjemy osuszamy, kroimy na pół wzdłuż i poprzek, a następnie każdą z tych części kroimy ponownie na 5-6 kawałków. Tak przygotowane warzywo blanszujemy przez 5-8 minut po czym osuszamy. Na patelni na
oliwie podsmażamy prze 3-5 minut
czosnek,
natkę pietruszki,
sól,
kmin i
paprykę. Następnie dodajemy
cukinię i smażymy całość kolejne 5-7 minut regularnie mieszając. Na sam koniec skrapiamy
warzywa sokiem z
cytryny.
Sałatkę podajemy na ciepło lub na zimno.
