Wykonanie
Pin It

Hummus to pasta z
ciecierzycy, pasty
sezamowe,
czosnku,
soku z cytryny i
oliwy z oliwek, pochodząca z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuje w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do
pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie wszystkiego.


HummusCzas przygotowania: 10 minutSkładniki:1 słoik
ciecierzycy w zalewie (520 g)3 ząbki
czosnkusok z 1/2 dużej
cytryny2 łyżki sezamowej pasty tahini1/2 szklanki
oliwy z oliwek EV
sól morskanatkaodrobina
papryki w proszku

Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy.
Czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
Ciecierzycę i
czosnek wkładamy do blendera, dodajemy
sok z cytryny,
oliwę i
sól. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę, przekładamy do miseczki i wkładamy na 2 godziny do lodówki.Przed podanie hummus skrapiamy
oliwą i oprószamy
papryką.
