Wykonanie
Sernik to jedno z najbardziej różnorodnych ciast. Przepis na niego można modyfikować na różne sposoby, dodawać nowe składniki, podawać na ciepło i zimno. Już nie
mogę doczekać się sezonu
truskawkowego, a co za tym idzie sernikowych wariacji z jednymi z najlepszych
owoców świata. Na razie na pocieszenie przepis na sernik ze składnikiem dostępnym przez cały rok –
bananem.Przepis na900 gram
sera twarogowego mielonego150 gram
cukruciasto francuskie (na spód)4
jajka3 duże łyżki
mąki ziemniaczanej250 ml
śmietanki 30 %1 łyżka ekstraktu
waniliowego5 dużych
bananówZ
ciasta francuskiego robimy spód ciasta, który wkładamy do wysmarowanej
masłem formy.
Ser z
cukrem mieszamy mikserem. Następnie dodajemy
jajka, trzy łyżki
mąki ziemniaczanej i ekstrakt
waniliowy. W blenderze miksujemy na gładką masę trzy
banany ze
śmietanką 30%, po czym dodajemy do pozostałych składników i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Sernik pieczemy przez około 100 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Przed podaniem przyozdabiamy plasterkami
banana (
banan z czasem ciemnieje).
