Wykonanie

Wypieki z
bananami nie są zbyt popularne. Poza
chlebkami bananowymi,
ciastem ucieranym i muffinami z dodatkiem tych
owoców, właściwie nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Dzisiejsza
tarta rozszerza ten skromny repertuar. Jeśli miałabym ją jakoś opisać, powiedziałbym, że smakuje jak pachnący, bardzo dojrzały
banan. Warstwa ciasta, oprócz brzegów, jest cieniutka i niemal niewyczuwalna. Zdecydowanie dominują
owoce.Po wystudzeniu, dla dodania urody:-), tartę warto posypać
cukrem pudrem, gdyż sama z siebie, niestety, nie prezentuje się zbyt uroczo. Przepis polecam wszystkim namiętnymBananożercom:-).

Składniki na okrągłą formę do tarty o śr. 24 cm:1 opakowanie
ciasta francuskiego - ja użyłam wersji light czyli o 30% tłuszczu mniej4 średniej wielkości
banany lub 3 duże3/4 szklanki
mleka lub dowolnie procentowej
śmietanki ( nie
śmietany!)2 łyżki
cukru pudru1/2 opakowania
cukru z prawdziwą
wanilią2
jaja1 łyżka
mąki pszennejDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie:Formę cienko smarujemy
masłem i wylepiamy ją
ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem,obciążamy ( ja ustawiłam na nim drugą, odrobinę mniejszą formę do tarty) i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200C. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie.
Banany obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Układamy na cieście, przykrywając całą jego powierzchnię.
Śmietankę lub
mleko starannie mieszamy z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym,
jajami i
mąką. Powstałym płynem zalewamy naszą tartę. Całość pieczemy około 40 minut w temperaturze 160C. Po wystudzeniu, ciasto oprószamy
cukrem pudrem.

Życzę Wam Smacznego!:-)