Wykonanie
            
Wypieki z 
bananami nie są zbyt popularne. Poza 
chlebkami bananowymi, 
ciastem ucieranym i muffinami z dodatkiem tych 
owoców, właściwie nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Dzisiejsza 
tarta rozszerza ten skromny repertuar. Jeśli miałabym ją jakoś opisać, powiedziałbym, że smakuje jak pachnący, bardzo dojrzały 
banan. Warstwa ciasta, oprócz brzegów, jest cieniutka i niemal niewyczuwalna. Zdecydowanie dominują 
owoce.Po wystudzeniu, dla dodania urody:-), tartę warto posypać 
cukrem pudrem, gdyż sama z siebie, niestety, nie prezentuje się zbyt uroczo. Przepis polecam wszystkim namiętnymBananożercom:-).

Składniki na okrągłą formę do tarty o śr. 24 cm:1 opakowanie 
ciasta francuskiego - ja użyłam wersji light czyli o 30% tłuszczu mniej4 średniej wielkości 
banany lub 3 duże3/4 szklanki 
mleka lub dowolnie procentowej 
śmietanki ( nie 
śmietany!)2 łyżki 
cukru pudru1/2 opakowania 
cukru z prawdziwą 
wanilią2 
jaja1 łyżka 
mąki pszennejDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie:Formę cienko smarujemy 
masłem i wylepiamy ją 
ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem,obciążamy ( ja ustawiłam na nim drugą, odrobinę mniejszą formę do tarty) i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200C. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie. 
Banany obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Układamy na cieście, przykrywając całą jego powierzchnię. 
Śmietankę lub 
mleko starannie mieszamy z 
cukrem pudrem, 
cukrem waniliowym, 
jajami i 
mąką. Powstałym płynem zalewamy naszą tartę. Całość pieczemy około 40 minut w temperaturze 160C. Po wystudzeniu, ciasto oprószamy 
cukrem pudrem.

Życzę Wam Smacznego!:-)