Wykonanie
Od kilku dni jem
bób prawie codziennie. Muszę się nim nacieszyć zanim zniknie i znowu
będę musiała czekać cały rok. Najczęściej są to
fasolki podawane z
masłem oraz odrobiną
soli. Uwielbiam też sałatki z dodatkiem
bobu . Tym razem przygotowałam coś z myślą o mięsożercach.
Sałatka z
bobem,
pomidorami i smażonym
bekonem – przepis (porcja dla 4 osób):600 g
bobu20 plasterków cienko pokrojonego
boczku1 mała
cebula20
pomidorów koktajlowych1 ząbek
czosnkudobra
oliwa z oliwekser owczy do posypania
sól,
pieprz, świeża
bazylia tajskaNa patelni smażymy
boczek, aż
zrobi się chrupiący.
Bób gotujemy. Po ugotowaniu przelewamy go zimną
wodą i obieramy ze skórki.
Cebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy
bób,
cebulę,
czosnek, przekrojone na pół
pomidory koktajlowe, doprawiamy
solą,
pieprzem i
oliwą z oliwek, po czym dokładnie mieszamy. Na talerz nakładamy trochę sałatki, na wierz każdej porcji układamy 5 plasterków
bekonu, który następnie posypujemy posiekaną
bazylią tajską i
serem owczym.
Sałatkę podajemy ze świeżą
bagietką lub grzankami.