Wykonanie
Czasem zastanawiam się, co z gęsi lubię najbardziej,
mięso, czy tłuszcz, który wytapia się podczas pieczenia. Tym razem obie rzeczy wypadły fenomenalnie. Zapraszam na pierś z gęsi z musem
śliwkowym.pierś gęsi (około 1200 g)150 ml
wody mineralnej2 pęczki
natki pietruszki50 ml
sosu sojowego5 ząbków
czosnkuoliwamus
śliwkowyszczypiorekestragon,
pieprz białyPierś myjemy, sprawdzamy, czy nie mają
piór. Następnie polewamy ją
sosem sojowym wymieszanym z
oliwą i nacieramy
przyprawami po czym odstawiamy na 30 minut. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
olejem wlewamy
wodę mineralną. Wkładamy pierś, okładamy ją
natką pietruszki. W sosie obok zanurzamy również obrane ząbki
czosnku. Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 50-65 minut (w zależności od preferencji). Co 15 minut polewamy
gęś sosem, aby nie była sucha. Po określonym czasie ponownie podnosimy temperaturę do 210 stopni i zdejmujemy pokrywę naczynia. Z piersi usuwamy
natkę pietruszki i pieczemy
mięso w 210 stopniach przez około 10 minut. Po upieczeniu pierś kroimy w plasterki i podajemy z musem
śliwkowym i drobno posiekanym
szczypiorkiem. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno.