Wykonanie
Uwielbiam sushi, dobre burgery i
steki :DKtórakolwiek z tych opcji to gwarantowany sukces ;)Mając 2 letnie dziecko nie zawsze można sobie pozwolić na wieczorne wyjście do restauracji, a raczej mało kiedy można także na naszą walentynkową kolacje przygotowałam pyszne
steki w mojej ulubionej ( czyt. najlepszej ) marynacie. Do tego
młode ziemniaczki,
sałata i
piwo - kolacja idealna :)Dlaczego
steki ?Mój połówek sushi je, ale wielkim fanem nie jest, z burgerami to już jest trochę roboty a że mata zalatana to chciała coś na szybko. Raz dwa trzy
stek !Jeżeli chodzi o wybór
mięsa na
steka za bardzo nie pomogę, bo się na tym zbytnio nie znam... Ja wybieram ładne kawałki
polędwicy wołowej ( ang. sirloin ) - łatwizna.Do tego prosta marynata na pare godzin, kilka minut smażenia i voila !PS. Zdjęcia z gotowym
stekiem zrobione są telefonem - w końcu to miała być romantyczna kolacja a nie sesja zdjęciowa ;)Mam jednak nadzieję, że i tak Was przekonają ;)
Składniki : ( marynata wystarczy do zamarynowania 4
steków )* 60 ml
oliwy z oliwek,* 50 ml
sosu sojowego,* 3 duże ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę,* 1 łyżka suszonej
bazylii,* 1 łyżka suszonej
natki pietruszki,* 1/2 - 1 łyżeczka suszonych
płatków chili,* 1/2 łyżeczki
białego pieprzu,
Przygotowanie :Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mięso obtocz dokładnie w marynacie, przełóż do
torebki z zamknięciem ( lub pudełka ), wlej pozostałą marynatę i zamknij.Włóż do lodówki na min. 4 godziny, najlepiej na noc.
Mięso wyjmij z lodówki około 30 minut przed planowanym smażeniem aby nabrało temperatury pokojowej.Smaż / grilluj wg upodobania ;)Pamiętaj aby po usmażeniu
steka dać mu chwilkę "odpocząć" przed podaniem.