Wykonanie
Kilkanaście lat temu podczas pobytu na Peloponezie miałam okazję spróbować kritharaki z
sosem pomidorowym i dużą ilością
oregano. Zakochałam się w tym smaku i od powrotu z Grecji cieszy on regularnie moje
kubki smakowe. Słowo kritharaki oznacza „mały jęczmień” i jest to
makaron w kształcie dużych ziaren. Pochodzi on od weneckiego
makaronowego specjału o nazwie orzo (dosł. jęczmień). Tego typu
makarony popularne są również w kuchni tureckiej i arabskiej. Orzo ma bardzo szerokie zastosowanie. Dodaje się je do past, zup, pilafów, sałatek, dań zapiekanych, można nadziewać nim warzywa (
papryki,
cukinie,
bakłażany). Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można z niego przygotować też orzotto – potrawę podobną do risotto .
Makaron orzo bez problemu dostępny jest w Polsce.Orzo ze
szparagami – przepis:250 g
makaronu orzo2 duże
pomidory3 ząbki
czosnkupęczek
zielonych szparagówoliwa z oliweksól,
pieprz,
oreganostarty serświeże
zioła (np. macierzanka)
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na
oliwie podsmażam
czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę i pozbawione skórki
pomidory. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone
szparagi. Dusimy 5-6 minut. Sos łączymy z
makaronem. Danie podajemy posypane
serem i ozdobione
ziołami.
