Wykonanie
Robi się coraz bardziej jesiennie. Prognoza pogody straszy deszczem, co nie sprzyja jedzeniu na zewnątrz. Na jeden z ostatnich obiadów na świeżym powietrzu przygotowałam lekkie krążki z
cukinii nadziewane warzywami oraz
boczkiem. To prosty i szybki przepis na zdrowy, lekki posiłek.
cukiniakilka różyczek
kalafiorakilka różyczek
brokułowychkilka plasterków
boczku wędzonegocebulanatka pietruszkisól,
pieprz,
tymianekRóżyczki
kalafiorowe i
brokułowe obgotowujemy przez 5 minut w gorącej wodzie po czym rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Cebulę i
boczek kroimy w kostkę.
Natkę siekamy, a
cukinię kroimy w krążki o grubości około 2 cm po czym wydrążamy z nich środek.
Kalafiora,
brokuły,
cebulę,
boczek oraz
natkę wrzucamy do miseczki, dodajemy
przyprawy i dokładnie mieszamy. Krążki
cukinii układamy na kawałkach papieru do pieczenia, do środka wkładamy nadzienie a na koniec szczelnie zawijamy w papier do pieczenia. Całość pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podajemy ciepłe.
