Wykonanie
Nie chodziłam do przedszkola, więc nie mam urazu do
szpinaku. Ale moja mama go ma, więc nie pojawiał się na
stole w moim rodzinnym domu. Pierwszy raz skosztowałam go po długich namowach, gdy miałam dziewiętnaście lat. Pamiętam, tamtego dnia
jadłam lasagne ze
szpinakiem . Pamiętam też, że byłam mile zaskoczona smakiem oraz fakturą tego warzywa. Dziś dość często wykorzystuje
szpinak w kuchni. Jest smaczny, zdrowy, niskokaloryczny i świetnie komponuje się z sosem
śmietanowym.250 g
makaronu conghiliette500 g
piersi z kurczaka400 g
świeżego szpinaku300 g
śmietany 12%2 średnie
cebule2-3 ząbki
czosnkunatka pietruszkisól,
pieprzGotujemy
makaron. Pokrojonego w kostkę
kurczaka podsmażamy na patelni. Gdy się zarumieni, dodajemy
cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany
czosnek. Około 10 minut przed końcem smażenia wrzucamy wcześniej umyte liście
szpinaku, po czym dusimy wszystko przez 3 minuty pod przykryciem. Następnie dodajemy
śmietanę,
sól,
pieprz i dokładnie mieszamy. Gdy
makaron jest już gotowy, łączymy go z sosem. Danie podajemy posypane
natką pietruszki.