Wykonanie
Ostatnio wracając od rodziców czas w trakcie
drogi umilało nam
radio. Pioseneczki, wywiady i oczywiście nieodłączny element
radia – reklamy. Zazwyczaj wydawało mi się, że nie wywierają one na mnie zbyt dużego wpływu, czasem nawet nie do końca wiem jaki produkt był reklamowany, a tu niespodzianka, reklamy potrafią zainspirować mnie do gotowania i przypomnieć o zamrażarkowych skarbach.
Kurczak z sosem
kurkowym i
makaronem powstał więc jako inspiracja z podróży 😉
Składniki na 3 porcje:
Pierś z kurczaka ok 300 g
Kurki 200g
Śmietana 12% – 3 łyżki
Makaron pełnoziarnisty
Natka pietruszki pęczek
Czosnek 4 ząbki
SólPieprzTymianek (świeży lub suszony)Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w plastry, fileciki lub w kostkę.
Kurczaka nacieramy
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną
natką pietruszki, odstawiamy na chwilę. Część
natki pietruszki zostawiamy do posypania gotowego dania. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju, dodajemy obrane
kurki i smażymy chwilę. Następnie dodajemy łyżeczkę
tymianku, dokładnie mieszamy i przykrywamy patelnię.
Kurki dusimy na patelni do miękkości, gdy
grzybki są już gotowe dodajemy 3 łyżki
śmietany, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Kurki w sosie
śmietanowym możemy doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
W
między czasie gotujemy
makaron pełnoziarnisty i zajmujemy się
kurczakiem. Zamarynowaną
pierś z kurczaka smażymy z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Na talerz wykładamy fileciki z
kurczaka posypane świeżą
natką pietruszki, do tego
makaron polany sosem
kurkowym i obiad gotowy.
Kurczak z sosem
kurkowym to wbrew pozorom super szybkie danie. Najwięcej czasu zajmuje chyba oczyszczenie
grzybów, ale gdy już przebrniecie przez ten element całość zajmie Wam około 30 minut. Smaczne, lekkie, idealne na letni obiad, danie z wykorzystaniem
kurek.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]