Wykonanie
Ostatnio dostałam ponad pół kilo tureckich
słodyczy, to podsunęło mi pomysł aby napisać o moich ulubionych łakociach – lokum . Są to kolorowe słodkości, w różnych kształtach, wyrabiane z
cukru,
skrobi,
orzechów,
daktyli,
wiórków kokosowych czy
wody różanej. Jest to stosunkowo nowy specjał w kuchni tureckiej, bo jego współczesna receptura powstała dopiero w XVIII wieku (początki potrawy sięgają XV wieku). Lokum zrobiły się popularne dzięki rozwoju turystyki. Wszystkim powracającym z wojaży znane są pod angielską nazwą Turkish delight .Historia lokum rozpoczęła się w 1777 roku, kiedy Bekir Effendi przeprowadził się z Araç w Kastamonu do Istambułu. Tam założył niewielki sklep, w którym sprzedawał
słodycze wyrabiane według własnej receptury. W krótkim czasie mężczyzna stał się jednym z najbardziej znanych cukierników w imperium otomańskim. Później cukiernik zmienił nazwisko na Haci Bekir . Do Europy lokum zawitały w XIX wieku, najpierw do Marsylii
potem na Wyspy Brytyjskie (gdzie początkowo znane były pod nazwą Lumps of Delight). Pierwszy specjalistyczny sklep sprzedający tureckie specjały w Londynie powstał w 1860 roku.
Słodycze te pojawiły się też w powieści Karola Dickensa Tajemnica Edwina Drooda z 1870 roku. Główny bohater wraz z narzeczoną odwiedza sklep z Lumps of Delight . Lokum wyrabia się też na Bałkanach, w Grecji czy Rumunii. W Polsce znany jest pod nazwą rachatłukum .Wszystkim zainteresowanym tureckimi łakociami polecam książki: Sherbet and Spice: The Complete Story of Turkish Sweets and Desserts autorstwa Mary Isin oraz Classic Turkish cookery .Podobne wpisySherbet różano-
cytrynowyCiasto
czekoladowe bez
mąki z
galaretką z musu
mangoCiasto
czekoladowe bez
mąki z kremem kajmakowymZielony sernik na zimno z
herbatą matcha i
malinamiSernik rustykalny z
wiśniami